2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Τips Διαχείρισης Θυμού

Ο θυμός κάνει το στόμα σου να δουλεύει πιο γρήγορα από το μυαλό σου.

Ο θυμός μπορεί να σας οδηγήσει σε ενέργειες και συμπεριφορές, που σας απομακρύνουν από τον επιθυμητό σας στόχο και ίσως σε δεύτερο χρόνο, σας οδηγούν στο να νιώθετε ενοχικά . Αν νομίζετε ότι σας είναι ακατόρθωτο να συγκρατήσετε μια έκρηξη θυμού, οι παρακάτω τακτικές ίσως σας φανούν βοηθητικές.

- Η άσκηση είναι μια καλή μορφή εκτόνωσης, γενικότερα. Ακόμα και αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεση σας, ένας γρήγορος περίπατος αρκεί, δεδομένου ότι μέσω τις άσκησης εκκρίνονται ουσίες που μας ηρεμούν και μας χαλαρώνουν.

Πάρτε το χρόνο σας. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το θυμό σας, απομακρυνθείτε από το ερέθισμα που τον πυροδοτεί. Για παράδειγμα, προκειμένου να αποφύγετε το έντονο ξέσπασμα στα πλαίσια μιας λογομαχίας, ζητήστε από το συνομιλητή σας χρόνο, απομακρυνθείτε και επιστρέψτε στη συζήτηση σε λίγα λεπτά. Αυτή η τακτική μπορεί να λειτουργήσει είτε μόνη της είτε συνδυαστικά με την επόμενη που προτείνεται.

Μετρήστε μέχρι το 10. Αυτή η τεχνική, ενδείκνυται τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Μετρήστε αργά και σταθερά μέχρι το 10, είτε δυνατά, είτε από μέσα σας, παίρνοντας ταυτόχρονα αντίστοιχες αναπνοές. Αν χρειαστεί, συνεχίστε μετρώντας μέχρι το 20.

Αποφύγετε να σκέφτεστε ή και να εκφράζεστε με ποτέ- πάντα και αντίστοιχες γενικεύσεις. Εστιάστε σε αυτό που γίνεται τη δεδομένη στιγμή και εκφράστε με λόγια το θυμό σας, επικοινωνώντας το δικό σας, βαθύτερο συναίσθημα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε ‘’Νιώθω αναστατωμένος που σηκώθηκες από το τραπέζι, χωρίς να μαζέψεις το πιάτο σου’’ αντί για ‘’Ποτέ δεν κάνεις τίποτα εδώ μέσα, όλα τα περιμένεις από εμένα’’.

- Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναγνωρίσετε τις ενδείξεις εκείνες, που προμηνύουν κάποιο ξέσπασμα θυμού, θυμηθείτε να εξασκήσετε τις παραπάνω τακτικές και στη συνέχεια, υιοθετήστε αυτές, που δουλεύουν καλύτερα για εσάς. 

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ