2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Διαχείριση Συγκρούσεων

Η σύγκρουση δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη συμμετοχή σου.

Οι συγκρούσεις είναι στη καθημερινότητα όλων μας. Πολλές φορές μάλιστα είναι αναπόφευκτες.

Η σύγκρουση δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη συμμετοχή σου.

Οι συγκρούσεις είναι στη καθημερινότητα όλων μας. Πολλές φορές μάλιστα είναι αναπόφευκτες

Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε και να φροντίζουμε να μας επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο.

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε ή να αποφύγουμε τις συγκρούσεις;

-Διαχειριστείτε την κατάσταση με ευγένεια και όσο γίνεται πιο νωρίς: Επιλύστε τη σύγκρουση στο ξεκίνημα της. Όσο η κατάσταση συνεχίζεται, τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο και οι εντάσεις αυξάνονται. Αντιμετωπίστε τις καταστάσεις με θετική πρόθεση, όταν αυτές ξεκινούν. Ρωτήστε ευγενικά τι λάθος έχει γίνει ή τι πρέπει να διορθωθεί, προσπαθώντας να διατηρήσετε ένα ήπιο κλίμα. Επικεντρωθείτε στην ευγενική και άμεση επίλυση , χωρίς να εναποθέτετε ευθύνες και κατηγορίες.

-Αντιδράστε σε δεύτερο χρόνο: Η αντίδραση σε δεύτερο χρόνο, αρχικά σας βοηθάει να αποστασιοποιηθείτε από το ερέθισμα και να μειώσετε, σε έναν βαθμό, την ένταση που σας προκαλεί ένα γεγονός ή ένα άτομο. Στη συνέχεια, εξετάζετε το ερέθισμα, αναλογιζόμενοι τα εξείς:

1) Πόσο σημαντικό είναι;

2) Είναι πράγματι είναι αυτό/ αυτός η αιτία της έντασης που νιώθω;

Συχνά, οι άνθρωποι δυσκολεύονται με κάτι και βγάζουν τη δυσαρέσκεια τους σε κάτι άλλο. Ένα καθημερινό παράδειγμα είναι: «Έχω διαφωνήσει με το αφεντικό μου και όταν επιστρέψω σπίτι και η κόρη μου δεν έχει ολοκληρώσει τα μαθήματά της, φωνάζω σαν να έχει συμβεί ένα τραγικό γεγονός. Αν το αξιολογούσα όμως, θα παρατηρούσα ότι η πηγή του θυμού μου, ήταν στη δουλειά και όχι στα μαθήματα της κόρης μου».

-Κοιτάξτε τη «μεγάλη εικόνα»: Όταν έρχεστε συχνά σε σύγκρουση  με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο,είναι βοηθητικό να αξιολογήσετε το άτομο αυτό, στο σύνολο του. Αν για παράδειγμα, έχω συχνές εντάσεις με τον προϊστάμενο μου, είναι σημαντικό να υπενθυμίσω στον εαυτό μου, όλα του τα χαρακτηριστικά. Δηλαδή, από τη μία πλευρά, είναι συχνά απότομος και αγενής. Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζει την προσπάθειά μου και με επιβραβεύει γι' αυτό. Όλοι οι άνθρωποι, έχουν διάφορες πτυχές στο χαρακτήρα τους. Είναι σημαντικό λοιπόν, να τις αξιολογούμε όλες, για να έχουμε μια όσο το δυνατόν, πιο αντικειμενική εικόνα για τους άλλους.

-Επικοινωνήστε κατάλληλα : Είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που προσπαθείτε να επικοινωνήσετε με κάποιον. Αρκετά συχνά είμαστε προσεκτικοί με το τι θα πούμε σε κάποιον, με το λεξιλόγιο δηλαδή που θα χρησιμοποιήσουμε, όχι όμως και με τη γλώσσα του σώματος ή τον τόνο της φωνής μας. Συχνά, αυτά τα δυο υποδηλώνουν κάτι τελείως διαφορετικό, γεγονός που οδηγεί τον συνομιλητή μας σε θέση άμυνας και η σύγκρουση μεταξύ μας δεν αργεί να έρθει.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων, έχουν και θετικά αποτελέσματα γιατί μας βοηθούν να βρούμε λύσεις στις διαφορές μας. Όμως συχνά, γίνονται ανεξέλεγκτες. Επομένως, το καλύτερο είναι, να προσπαθούμε να τις διαχειριστούμε, σεβόμενοι και τις δυο πλευρές. Μια σύγκρουση, δεν θα λυθεί μόνο με το δικό μου τρόπο. Είναι σημαντικό να δείχνω κατανόηση στους άλλους, να τους δίνω το χρόνο τους και να σέβομαι τα όριά τους.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ