2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Ποια είναι τα υγιή όρια;

Η έλλειψη ορίων προκαλεί έλλειψη σεβασμού.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις κατηγορίες των ορίων καθώς και τι σημαίνει υγιή όρια για να μπορέσουμε να τα θεσπίσουμε και να μην φτάσουμε στο ένα ή στο άλλο άκρο προσπαθώντας να τα αλλάξουμε

- Τα φυσικά όρια αναφέρονται στο σεβασμό του προσωπικού μας χώρου και της φυσικής επαφής. Τα υγιή φυσικά όρια απαιτούν τη θέσπιση του τι είναι αποδεκτό και τι όχι στα διάφορα είδη σχέσεων που συνάπτουμε (αγκαλιές, φιλιά, άγγιγμα χεριού/ώμου κλπ). Τα όρια αυτά παραβιάζονται όταν κάποιος σε αγγίζει ή εισβάλει στον προσωπικό σου χώρο χωρίς να το θες.

- Τα πνευματικά όρια αναφέρονται στον τρόπο σκέψης και στην ιδεολογία μας. Τα υγιή πνευματικά όρια απαιτούν σεβασμό στις απόψεις κάποιου καθώς και επίγνωση του τί είναι κατάλληλο για εκείνον να συζητήσει την εκάστοτε στιγμή (πχ: δεν είναι πάντα η κατάλληλη στιγμή για κάποιον να συζητήσει για πολιτικά). Παραβιάζονται όταν κάποιος αγνοεί ή υποτιμά τις απόψεις και τις ιδέες του άλλου.

- Τα συναισθηματικά όρια αναφέρονται στα συναισθήματά μας. Τα υγιή συναισθηματικά όρια περιλαμβάνουν περιορισμούς στο πούπότε και με ποιον θα μοιραστούμε προσωπικές πληροφορίες αλλά και σε ποιον θα επιτρέψουμε να μας επηρεάσει συναισθηματικά. Παραβιάζονται όταν κάποιος αγνοεί, υποτιμά, κριτικάρει ή χλευάζει τα συναισθήματα του άλλου.

- Τα σεξουαλικά όρια αναφέρονται σε όλους τους τομείς της σεξουαλικότητας (συναισθηματικήλεκτικήσωματική προσέγγιση). Τα υγιή σεξουαλικά όρια περιλαμβάνουν αμφίδρομη κατανόηση και σεβασμό των επιθυμιών και των περιορισμών μεταξύ δύο συντρόφων. Παραβιάζονται όταν κάποιος δέχεται ανεπιθύμητα αγγίγματα, σεξουαλικά σχόλια, προτροπές να συμμετάσχει σε σεξουαλικές πράξεις που δε θέλει και σεξουαλικά υπονοούμενα.

- Τα υλικά όρια αναφέρονται στα χρήματα και την περιουσία μας. Τα υγιή υλικά όρια περιλαμβάνουν περιορισμούς στα υλικά που μπορεί να μοιραστεί κάποιος αλλά και στους ανθρώπους με τους οποίους θα το κάνει (πχ: είναι εντάξει να δανείσεις το αυτοκίνητό σου στον αδερφό σου, αλλά όχι σε ένα γείτονα που έχεις δει 2 φορές). Παραβιάζονται όταν κάποιος κλέψει ή καταστρέψει την περιουσία κάποιου άλλου ή ασκήσει πίεση για να του δοθεί.

- Τα χρονικά όρια αναφέρονται στον τρόπο που διαμοιράζουμε τον χρόνο μας. Τα υγιή χρονικά όρια απαιτούν την αφιέρωση ισότιμου (όσο είναι εφικτό) χρόνου σε όλους τους βασικούς τομείς της ζωής μας (προσωπική ζωή, επαγγελματική ζωή, δραστηριότητες, αθλητισμός κλπ). Παραβιάζονται όταν κάποιος απαιτεί υπερβολικά πολύ χρόνο από κάποιον άλλον.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ