2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Επικοινωνώ - Ακούω - Καταλαβαίνω

Κλειδί στις ανθρώπινες σχέσεις είναι η επικοινωνία. Για να βελτιώσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις λοιπόν ξεκινάμε από εκεί.

Η παρούσα δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στο να ανακαλύψετε καλύτερα την έννοια της επικοινωνίας, με αποτέλεσμα να μπορέσετε να ακούσετε το συνομιλητή σας και να τον καταλάβετε. Να θυμάστε άλλωστε ότι «ακούω» δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι «συμφωνώ».

Διαλέξτε έναν συνάδελφο, φίλο ή συγγενή σας, καθίστε κοντά ώστε να νιώθετε άνετα και προσπαθήστε να κρατάτε την οπτική σας επαφή καθώς μιλάτε.

- Διαλέξτε ένα ουδέτερο θέμα προς συζήτηση (π.χ. πώς ήταν η μέρα μου στη δουλειά, πως πέρασα το Σαββατοκύριακο κλπ) και διατυπώστε μερικές (2-3), όσο το δυνατόν πιο σαφείς προτάσεις.

Ζητήστε από το συνομιλητή σας να σας κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικές με αυτά που είπατε, ξεκινώντας με τη διατύπωση «Όταν λες …..εννοείς ότι…..; ».

- Όταν συμφωνείτε το σημειώνετε, όταν διαφωνείτε εξηγείτε τι δεν έγινε κατανοητό. Όταν ο συνομιλητής σας «κερδίσει» 3 «ναι», αλλάζετε ρόλους και επαναλαμβάνετε την άσκηση. Μπορείτε να την επαναλάβετε για 2 φορές ακόμη με άλλα θέματα.

Τί καταλάβατε από την άσκηση αυτή; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας με το συνομιλητή σας.

Θυμηθείτε ότι η επικοινωνία πολλές φορές είναι μια δύσκολη διαδικασία. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό που καταλαβαίνουμε αφορά εμάς και όχι αυτό που θέλει να μας πει ο συνομιλητής μας. Υπάρχουν φορές που δεν αποδεχόμαστε το μήνυμά του. Στην περίπτωση που δεν αντιληφθήκατε εύκολα τα μηνύματα του συνομιλητή σας αναρωτηθείτε που μπορεί να οφείλεται.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ