Για να διαμορφώσουμε υγιείς και επιτυχημένες σχέσεις που θα μας δώσουν όλα τους τα θετικά στοιχεία είναι σημαντικό οι σχέσεις αυτές να διέπονται από: εμπιστοσύνη, σεβασμό-κατανόηση και όρια.
Η εμπιστοσύνη βασίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες: την ειλικρίνεια, τις αξίες και τη θετική εστίαση.
- Η ειλικρίνεια ξεκινά πρώτα από τον εαυτό μας και τα συναισθήματά μας. Αν είμαστε ειλικρινείς με αυτό που πιστεύουμε και νιώθουμε, μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς και απέναντι στους άλλους ανθρώπους της ζωής μας και να μη φοβόμαστε να μοιραστούμε μαζί τους ακόμα και κάτι δυσάρεστο.
- Οι αξίες μας αποτελούν τον προσωπικό μας ηθικό κώδικα σύμφωνα με τον οποίο πράττουμε. Πολλές φορές αυτός ο κώδικας δεν είναι ίδιος ή μπορεί να έρχεται ακόμα και σε αντίθεση με αυτόν του άλλου ατόμου. Σε αυτήν την περίπτωση ή θα πρέπει να προβούμε σε έναν συμβιβασμό που θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές ή να αποφασίσουμε τι είναι πιο σημαντικό για εμάς. Το να συντηρούμε αιώνιους καυγάδες μέσα σε μία σχέση την καθιστά ανισόρροπη.
- Η θετική στάση αποτελεί την εστίαση στα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του άλλου ατόμου αλλά και της σχέσης μας. Καθένας από τα δύο μέλη της σχέσης έχει τη δική του προσωπικότητα και αυτό είναι που κάνει τη σχέση μας να αξίζει. Δεν ωφελεί να ασχολούμαστε συνεχώς με αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε στον άλλον και να συντηρούμε μία ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.
Ο σεβασμός και η κατανόηση βασίζονται στο μοίρασμα και την αποτελεσματική επικοινωνία.
- Το να μοιραζόμαστε τα προβλήματα και να λαμβάνουμε την ευθύνη μας μέσα σε μία σχέση είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ισορροπία της. Σε μια δύσκολη κατάσταση είναι σημαντικό να θεωρήσουμε το άλλο άτομο σύμμαχό μας παρά εμπόδιο ή κάτι άσχετο με το πρόβλημά μας. Είτε αυτό το πρόβλημα αφορά τη σχέση, είτε όχι.
- Στην επικοινωνία είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη συναισθηματική πλευρά του άλλου μέλους της σχέσης και να μπούμε στη θέση του για λίγα λεπτά (αυτό είναι ενσυναίσθηση). Είναι καλό να αποφεύγουμε τη γλώσσα που κατηγορεί τον άλλον και να μιλάμε για τον εαυτό μας και τις δικές μας ευθύνες. Αποφεύγουμε όρους όπως «πάντα» ή «ποτέ».
Τα όρια είναι πολύ σημαντικά μέσα σε μία σχέση, όχι για να μας διατηρούν σε απόσταση από το άλλο άτομο, αλλά για να διαφυλάσσουν τη μοναδικότητά μας και να οριοθετούν ένα ασφαλές πλαίσιο για τη σχέση μας.
Γι’ αυτό χρειάζεται να απαντήσουμε στον εαυτό μας τις παρακάτω ερωτήσεις: Μέχρι πού αντέχω; Τί θέλω; Τί χρειάζομαι; Τί έχω ανάγκη; Στη συνέχεια είμαστε έτοιμοι να θέσουμε τα όριά μας.