2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Η σημασία των Διαπροσωπικών Σχέσεων

Οι μόνοι άνθρωποι που αξίζει να τους φωνάξεις «μείνε» είναι εκείνοι που δεν έφυγαν ποτέ!

Για να διαμορφώσουμε υγιείς και επιτυχημένες σχέσεις που θα μας δώσουν όλα τους τα θετικά στοιχεία είναι σημαντικό οι σχέσεις αυτές να διέπονται από: εμπιστοσύνη, σεβασμό-κατανόηση και όρια.

Οι σχέσεις που δημιουργούμε με τους ανθρώπους γύρω μας ονομάζονται διαπροσωπικές και είναι αναπόσπαστο μέρος της φύσης και του πολιτισμού των ανθρώπων. 

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον σύμφωνα με τον Αριστοτέλη και γι’ αυτό οι σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους έχουν ιδιαίτερη (και συνήθως πρωτεύουσα) σημασία στη ζωή του και φυσικά στην ψυχολογία του. Ένας άνθρωπος με υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις είναι και ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, καθώς πολλαπλές έρευνες δείχνουν ότι οι σχέσεις μας είναι ο νούμερο 1 παράγοντας ευτυχίας, πριν από τα χρήματα και τη δόξα. Θα το διαπιστώσουμε και από τον ίδιο μας τον εαυτό αν αναρωτηθούμε πως νιώθουμε ως μέλος μίας ευτυχισμένης και δεμένης οικογένειας και πως όταν έχουμε μία αύξηση ή μία διάκριση στη δουλειά μας. Σίγουρα υπάρχει χαρά και ικανοποίηση και στη δεύτερη περίπτωση, αλλά στην πρώτη το αίσθημα είναι βαθύτερο και μακροβιότερο. Γι’ αυτό αξίζει να επενδύσουμε περισσότερο στους ανθρώπους γύρω μας, να τους δώσουμε περισσότερο χώρο και χρόνο στη ζωή μας, γιατί έτσι φροντίζουμε τον εαυτό μας. Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι όλες οι πιο στενές σχέσεις που συνάπτουμε με ανθρώπους, δηλ. φιλικές, ερωτικές, συναδελφικές, γονεϊκές, συγγενικές κλπ. Και να θυμάστε, η σχέση είναι πάντα ανά δύο και όχι περισσότερα μέλη! Μπορεί, δηλαδή, να είμαι μέλος μίας οικογένειας αλλά άλλη είναι η σχέση που έχω με τον γιο μου και άλλη με τον άντρα μου.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ