2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Τι σημαίνει Θετική Διεκδίκηση;

Η θετική διεκδικητική συμπεριφορά και επικοινωνία, είναι ο τύπος της συμπεριφοράς, κατά την οποία προασπίζονται τα δικαιώματα του ατόμου που την εκπέμπει, χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα των αποδεκτών της.

Η θετική διεκδίκηση είναι βασικό συστατικό της καλής επικοινωνίας, η οποία με τη σειρά της προσφέρει  μεγαλύτερη κατανόηση και μας οδηγεί σε καλύτερες διαπροσωπικές κι επαγγελματικές σχέσεις.

Το κεντρικό μήνυμα της θετικής διεκδικητικής συμπεριφοράς είναι: «αυτό αισθάνομαι», «αυτό σκέφτομαι», «αυτός είναι ο τρόπος που βλέπω την κατάσταση». Τα κύρια συστατικά της θετικής διεκδικητικής συμπεριφοράς είναι τα εξής τέσσερα:

-Έκφραση θετικών συναισθημάτων: αναφέρεται στην ικανότητα του ανθρώπου να αναγνωρίζει τα θετικά στοιχεία και τις επιτυχίες των άλλων και να τους επιβραβεύει, ενώ ταυτόχρονα, να δέχεται την επιβράβευση και τις ειλικρινείς φιλοφρονήσεις των άλλων, προς εκείνον.

-Ανάληψη πρωτοβουλιών:
 αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να εκφράζει την άποψή του, η οποία μπορεί να διαφέρει από αυτή των άλλων, αλλά και να αποδέχεται ότι η γνώμη των άλλων, μπορεί να διαφέρει από τη δική του. 

-Έκφραση αρνητικών συναισθημάτων:
 αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να εκφράζει την ενόχλησή του σε σχέση με τη συμπεριφορά κάποιου άλλου ατόμου, να εκφράζει κάποιο παράπονο, να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και να αρνείται να κάνει κάτι το οποίο του ζητείται, αν δεν το επιθυμεί πραγματικά.

-Αποδοχή των προσωπικών ορίων:
 αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να δέχεται την κριτική από τους άλλους, να παραδέχεται ότι έχει κάνει κάποιο λάθος ή ότι δε γνωρίζει κάτι, να ζητά βοήθεια χωρίς να το θεωρεί προσωπική αδυναμία και να θέτει τα όριά του απέναντι στους άλλους. Αναλογιστείτε για παράδειγμα, πώς θα μπορούσατε να απαντήσετε σε κάποιον, που σας ζητάει να κάνετε κάτι που δε συμβαδίζει με τις προσωπικές σας ανάγκες ή που απαιτεί χρόνο και πόρους από μέρους σας, τα οποία δεν έχετε ή δεν θέλετε να διαθέσετε.

Για να αποκτήσουμε όμως διεκδικητική συμπεριφορά, είναι απαραίτητο να επιθυμούμε να αλλάξουμε συμπεριφορά. Μπείτε λοιπόν από τη θεωρία στην πράξη και θέστε νέους στόχους. Τί λες; Είσαι έτοιμος/η;

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ