2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Ζήτησε – Πίστεψε – Διεκδίκησε! Το τρίπτυχο της επιτυχίας

Δεν είναι πάντα εύκολο να ορίσεις μια πραγματικά δυναμική συμπεριφορά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της διεκδικητικής και της επιθετικής συμπεριφοράς. Αυτό, συχνά οδηγεί στη σύγχυση των δύο αυτών όρων.

Η διεκδικητική συμπεριφορά θεωρείται σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην παθητική και την επιθετική συμπεριφορά. Απαιτεί να είστε ευθείς, να υπερασπίζεστε, δηλαδή, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας, ενώ εξακολουθείτε να σέβεστε τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων. Είναι σημαντικό να εκφράζετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις σας με άμεσο και κατάλληλο τρόπο. Όταν διεκδικείτε, νιώθετε να ενισχύεται η αυτοπεποίθησή σας και αντλείτε δύναμη από αυτό. Σε όλες τις αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους, η διεκδικητικότητα μπορεί να σας βοηθήσει να εκφράσετε τον εαυτό σας με σαφή και άμεσο τρόπο, χωρίς να υπονομεύσετε τα δικά σας δικαιώματα ή των άλλων.

Αντιθέτως, η επιθετική συμπεριφορά βασίζεται στη νίκη. Κάνετε αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα το συμφέρον σας, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τα δικαιώματα, τις ανάγκες ή τις επιθυμίες άλλων ανθρώπων. Όταν είστε επιθετικοί, η δύναμη που χρησιμοποιείτε είναι εγωιστική. Μπορεί να θεωρηθεί ότι είστε πιεστικός ή ακόμα ότι ασκείτε εκφοβισμό. Παίρνετε ό,τι θέλετε, συχνά χωρίς να το ζητάτε. Υιοθετώντας αυτήν την επιθετική συμπεριφορά, υπονομεύονται οι απόψεις και τα συναισθήματα άλλων ατόμων. Οι επιθετικές απαντήσεις, ενθαρρύνουν το άλλο άτομο, να ανταποκριθεί με μη διεκδικητικό τρόπο, είτε επιθετικά είτε παθητικά.

Από την άλλη, η αντίδραση με παθητικό ή μη διεκδικητικό τρόπο τείνει να σημαίνει συμμόρφωση με τις επιθυμίες άλλων, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να υπονομεύσει τα ατομικά δικαιώματα και την αυτοπεποίθηση σας. Πολλοί άνθρωποι, υιοθετούν μια παθητική στάση επειδή έχουν μια ισχυρή ανάγκη να αρέσουν στους άλλους. Η παθητικότητα, οδηγεί τα άτομα στην αποτυχία επικοινωνίας σκέψεων ή και συναισθημάτων αλλά και στο να κάνουν πράγματα που δε θέλουν πραγματικά, με μοναδικό σκοπό να ευχαριστήσουν τους άλλους ή να αποφύγουν πιθανή διένεξη. Αυτό σημαίνει επίσης, ότι επιτρέπουν σε άλλους να αναλάβουν την ευθύνη, να οδηγήσουν και να λάβουν αποφάσεις γι 'αυτούς.

Παρόλο που ο καθένας μας ενεργεί με παθητικούς και επιθετικούς τρόπους ανά διαστήματα, τέτοιοι τρόποι αντίδρασης συχνά προκύπτουν από την έλλειψη αυτοπεποίθησης και επομένως, είναι ακατάλληλοι τρόποι αλληλεπίδρασης με άλλους.

Θυμηθείτε! Η χρυσή τομή ή αλλιώς το να διεκδικείτε είναι η λύση!

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ