2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Τι είναι αυτοπεποίθηση;

«Κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις κατώτερος, χωρίς τη συγκατάθεσή σου» Eleanor Roosevelt

Η αυτοπεποίθηση θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί μια στάση ζωής που επιτρέπει στο άτομο να αντιλαμβάνεται θετικά αλλά και ρεαλιστικά τις ικανότητές του και γενικά τον εαυτό του.

Του επιτρέπει ακόμη να μπορεί να διαχειριστεί, συνήθως με επιτυχία, δύσκολες καταστάσεις. Ακόμα κι αν δεν έχει αίσιο τέλος η προσπάθειά του, δύσκολα οδηγείται στην παραίτηση. Έχει επομένως, εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις ικανότητές του, καθώς φαίνεται να μπορεί να ασκεί έλεγχο στη ζωή του. Διατηρεί μια θετική στάση ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, διότι έχει αποδεχτεί τον εαυτό του και τον σέβεται ακόμα και με τα λάθη του.

Η αυτοπεποίθηση λοιπόν, εμπνέει υγιή συναισθήματα όπως αξιοπρέπεια, αυτοέλεγχο, ανεκτικότητα, υπευθυνότητα, σεβασμό των άλλων αλλά και αυτοσεβασμό. Είναι μέρος της αυτοεκτίμησης και αποτελεί έναν τρόπο έκφρασής της. Το άτομο παίρνει την πρωτοβουλία και διεκδικεί όσα θεωρεί σημαντικά για εκείνο. Δεν βασίζεται δηλαδή, μόνο  στα ενισχυτικά και υποστηρικτικά λόγια των άλλων. Αντίθετα, λειτουργεί σύμφωνα με τη ρεαλιστική και έγκυρη αυτο-αξιολόγηση που κάνει, με το να αναλαμβάνει ευθύνες και να διατηρεί δυναμική στάση απέναντι στις καθημερινές δυσκολίες και τις αναπόφευκτες αντιξοότητες.

Για να καταφέρει το άτομο όμως να «κατακτήσει» τα παραπάνω, σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος σκέψης του. Εσύ πώς σκέφτεσαι; Τι περνάει από το μυαλό σου τώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές;

Περισσότερα άρθρα