2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Τί είναι το άγχος ;

Το άγχος δεν αδειάζει το αύριο από τις λύπες του, αλλά αδειάζει το σήμερα από τη δύναμή του

Όλοι μας έχουμε νιώσει άγχος στη ζωή μας καθώς αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, ιδιαίτερα όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με στρεσσογόνες καταστάσεις.

Μιλώντας για άγχος, αναφερόμαστε στο έντονο συναίσθημα του φόβου, που πολλές φορές συνοδεύεται και από αισθήματα νευρικότητας, έντασης και ανησυχίας. Το να είμαστε φοβισμένοι  είναι λειτουργικό, αφενός για την επιβίωση μας όταν κινδυνεύουμε και αφετέρου, για να κινητοποιηθούμε σε  καταστάσεις όπου απαιτείται να είμαστε σε εγρήγορση. Ωστόσο, ορισμένες φορές τα συναισθήματα αυτά εμφανίζονται και σε καταστάσεις φαινομενικά ακίνδυνες.
Οι έντονες αρνητικές σκέψεις σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί, το αίσθημα αδυναμίας, η ανασφάλεια, η αίσθηση ότι χάνουμε τον έλεγχο και η σύγχυση που χαρακτηρίζει το άγχος συνήθως δεν επιτρέπει να καταλήξουμε σε ρεαλιστικά και ασφαλή συμπεράσματα.Το άγχος λοιπόν, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί όταν έχει διάρκεια και μας επηρεάζει σημαντικά, δυσχεραίνοντας την ομαλή έκβαση της καθημερινότητας μας.

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του άγχους, είναι η αναγνώριση των δυσλειτουργικών σκέψεων,που οδηγούν με τη σειρά τους στα αρνητικά συναισθήματα. Έπειτα, ακολουθεί η διαχείρισή τους.Τέλος, βάση ποικίλων ερευνών, έχει επιστημονικά διαπιστωθεί ότι η σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή δρουν όχι μόνο προληπτικά αλλά και θεραπευτικά στην αντιμετώπιση του άγχους.