2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Άγχος και Στρες: Πώς διαφοροποιούνται;

Η σκέψεις μας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο άγχος μας

Αρκετά συχνά οι όροι «άγχος» και «στρες» χρησιμοποιούνται ως συνώνυμοι. Αν και υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ τους, υπάρχουν και σημαντικά σημεία στα οποία διαφοροποιούνται.

Στρες

Ο όρος στρες μπορεί να έχει διαφορετικές σημασίες, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιείται. Σε επίπεδο ανθρώπινου οργανισμού, ως στρες χαρακτηρίζεται όποια αλλαγή κατάστασης προκαλεί σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική καταπόνηση και απαιτεί προσοχή και ανάληψη δράσης από το άτομο. Με άλλα λόγια, το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ένα εξωτερικό ερέθισμα που «απειλεί» να αλλάξει την κατάσταση και την ισορροπία στην οποία βρισκόμαστε. Συνήθως έχει σύντομη διάρκεια και παρέρχεται όταν το «απειλητικό» ερέθισμα σταματήσει να υπάρχει. 

Συχνά συμπτώματα στρες είναι τα ακόλουθα:

Δυσκολίες στον ύπνο, πονοκέφαλοι, σφίξιμο ή πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος (π.χ αυχένας, πλάτη), ταχυπαλμία, εφίδρωση, ζαλάδα, ευερεθιστότητα κ.α.

Άγχος

Το άγχος αποτελεί την εσωτερική απόκριση του οργανισμού μας όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, δηλαδή υπό πίεση. Πρόκειται για ένα επίμονο αίσθημα ακαθόριστου φόβου και ανησυχίας για μια (ή περισσότερες) πιθανή απειλή. Το άγχος συνεχίζει να υφίσταται ανεξάρτητα από την ύπαρξη κάποιου απειλητικού ερεθίσματος, μπορεί να είναι μακροχρόνιο και συχνά επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την ευεξία μας.

Συχνά συμπτώματα άγχους είναι τα ακόλουθα:

Ευερεθιστότητα, συχνή και εύκολη κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκολία να ελέγξουμε την ανησυχία μας, αλλαγές (αύξηση ή μείωση) στην όρεξη, τον ύπνο, την σεξουαλική επιθυμία, σφίξιμο ή πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος, πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, ταχυπαλμία κ.α

Όπως φαίνεται, το άγχος και το στρες συνδέονται στενά και μοιράζονται μάλιστα κοινά συμπτώματα. Πρόκειται για καταστάσεις που βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητα μας. Στις περιπτώσεις που δεν είμαστε σίγουροι για το τι ακριβώς συμβαίνει, το πόσο συχνά και έντονα βιώνουμε τέτοιου είδους συμπτώματα αλλά και το πόσο επηρεάζουν την καθημερινότητα μας και τον τρόπο που λειτουργούμε, είναι ένας δείκτης για το εάν είναι χρήσιμο να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό για την διαχείριση τους.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ