2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Γεγονός- Σκέψη- Συναίσθημα- Συμπεριφορά- Σώμα

Η σκέψεις μας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο άγχος μας

Για την ακρίβεια η σκέψη μας μπορεί να το δημιουργήσει αλλά και να το μειώσει δραματικά, εάν τη χειριστούμε σωστά.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την ακολουθία ΓΕΓΟΝΟΣ- ΣΚΕΨΗ- ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ- ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ- ΣΩΜΑ στα διάφορα γεγονότα που μας συμβαίνουν καθημερινά έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να διακόψουμε την λανθασμένη ροή που ακολουθεί μια παραμορφωμένη σκέψη.
  1. Το γεγονός αποτελεί έναν εξωτερικό παράγοντα που τις περισσότερες φορές αδυνατούμε να ελέγξουμε. (πχ. γεγονός: η απόλυση ενός συναδέλφου)
  2. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μετά το γεγονός ακολουθεί η σκέψη. Όσο και να είναι δύσκολο να το παρατηρήσουμε, καθώς η σκέψη είναι μια διεργασία που διαρκεί δευτερόλεπτα και γίνεται αυτόματα (πολλές φορές όχι συνειδητά), ωστόσο ΠΑΝΤΑ η σκέψη προηγείται του συναισθήματος και το καθορίζει. (πχ. σκέψη: κινδυνεύω να απολυθώ κι εγώ, συναίσθημα: έντονο άγχος και φόβος)
  3. Στη συνέχεια, το προϊόν της σκέψης που μετατρέπεται σε συναίσθημα συχνά ακολουθείται κι από μια συμπεριφορά, δηλαδή την πρακτική εφαρμογή του συναισθήματος. (πχ. συμπεριφορά: κλείνομαι στον εαυτό μου, παύω να συναναστρέφομαι και τρέφω την παραμορφωμένη σκέψη)
  4. Κι επειδή δεν επικοινωνούμε μόνο με τα λόγια, είναι πολύ πιθανό, όταν βιώνουμε πολύ έντονα ή για πολύ καιρό ένα συναίσθημα αυτό να φανεί και στο σώμα μας (πχ. σώμα: έντονες ταχυπαλμίες, τρέμουλο, πόνος στο στομάχι, συχνοί πονοκέφαλοι)

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ