2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Η Έννοια της Αυτονομίας

Στήριξε τον εαυτό σου και στηρίξου από αυτόν! Αν σε αυτή τη θέση, αντί για τον εαυτό σου, βάλεις κάποιον άλλον, τότε απλά θα κρεμιέσαι!

Η αυτονομία ή αλλιώς ψυχολογική ενηλικίωση είναι μία έννοια που ιδανικά χρειάζεται να συμπίπτει με την ηλικιακή ενηλικίωση αλλά υπάρχουν φορές που μπορεί να μην έρθει και ποτέ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται να διαθέτει ένα άτομο για να θεωρείται αυτόνομο είναι:

-Η ανεξάρτητη ικανότητα επιβίωσης: να μην χρειάζεται κάποιον τρίτο να αναλάβει δουλειές του σπιτιού και τις καθημερινές του  υποχρεώσεις.

-Η ανεξαρτησία πεποιθήσεων και αποφάσεων: να λαμβάνει μόνος τις αποφάσεις του (σπουδές, εργασία, φίλοι, σπίτι κλπ.) και να είναι σε θέση να τις υλοποιεί, χωρίς να έχει ανάγκη την επιβεβαίωση ή συγκατάθεση άλλων, αναλαμβάνοντας παράλληλα, όλη την ευθύνη τους.

-Η συναισθηματική ανεξαρτησία: να είναι αποδεσμευμένος από την αποδοχή των συναισθημάτων του από τους κοντινούς του ανθρώπους (γονείς, σύντροφο κλπ.). Για παράδειγμα, να μπορεί να νιώθει χαρά, χωρίς να νιώθουν το ίδιο και οι οικείοι του.

-Η συγκρουσιακή ανεξαρτησία: να είναι αποδεσμευμένος από τα αρνητικά συναισθήματα των οικείων του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αγνοεί αλλά ότι τα αντιμετωπίζει από μία απόσταση, χωρίς να τον κατακλύζουν. Επίσης, να μην φοβάται να εναντιωθεί σε αυτούς, να απομακρυνθεί ή να πλησιάσει, όποτε εκείνος το επιθυμεί.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ