2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Μάθε πως να λαμβάνεις αποφάσεις

Ένα πολύ βασικό στοιχείο των αυτόνομων ανθρώπων είναι η λήψη αποφάσεων. Με αυτή την άσκηση θα βοηθηθείς στη λήψη αποφάσεων καταστρώνοντας το δικό σου σχέδιο.

Εξετάστε λεπτομερώς την κατάσταση. Για να πάρετε την κατάλληλη απόφαση χρειάζεται να γνωρίζετε όλες τις πλευρές της κατάστασης για την οποία θέλετε να αποφασίσετε. Φτιάξτε μία λίστα με τα θετικά και τα αρνητικά που ενέχει η κατάσταση αυτή.

Σκεφτείτε πολλές εναλλακτικές λύσεις. Το να έχετε επιλογές βοηθά την απόφασή σας καθώς δεν πελαγώνετε και δεν περιορίζεστε.

Επιλέξτε την καλύτερη λύση. Αφού σκεφτείτε τις εναλλακτικές σας λύσεις φτιάξτε μία λίστα με αυτές και ξεκινήστε να τις αποκλείετε μία-μία μέχρι να καταλήξετε στην καλύτερη.

Καταστρώστε το σχέδιό σας. Τώρα που αποφασίσατε τι θα κάνετε, φτιάξτε ένα σχέδιο για το πώς θα το κάνετε. Από πού χρειάζεται να ξεκινήσετε και ποια θα είναι τα επόμενα σας βήματα.

Επικοινωνήστε την απόφασή σας και αναλάβετε δράση. Το να ανακοινώσετε την απόφασή σας σε κάποιον δημιουργεί ένα είδος δέσμευσης. Έτσι αποφεύγετε να μπείτε στη διαδικασία να σκέφτεστε μήπως χρειάζεται να αλλάξετε την απόφασή σας.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ