2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Απόκτησε τα χαρακτηριστικά ενός αυτόνομου ανθρώπου

Για να κατακτήσεις κι εσύ την αυτονομία (αν δεν το έχεις κάνει ήδη) χρειάζεται να εκπληρώσεις κάποιους βασικούς στόχους και να τους κάνεις μέρος της ζωής σου. 

Οι βασικότεροι είναι οι παρακάτω:

 - Βγάλε τα δικά σου χρήματα. Είναι πολύ σημαντικό να βγάζεις τα δικά σου χρήματα ακόμα κι αν είναι λίγα. Αυτό σε κάνει να νιώθεις πιο αυτόνομος και πιο «ενήλικας». Μπορεί να υπάρξουν στιγμές στη ζωή σου που δε θα έχεις την ιδανική δουλειά, αλλά είναι μία σημαντική εμπειρία να δοκιμάζεις τον εαυτό σου σε διαφορετικούς ρόλους μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα. Όπου κι αν καταλήξεις, θα ξέρεις ότι είναι δική σου κατάκτηση!

- Ανεξαρτητοποιήσου κοινωνικά. Δε χρειάζεται να πηγαίνεις παντού με παρέα ή (ακόμα χειρότερα) να αποφεύγεις να πηγαίνεις μόνος κάπου. Δοκίμασε να ξεκινήσεις κάνοντας μόνος σου μερικές εξωτερικές δουλειές ή ψώνια και στη συνέχεια δοκίμασε να εμφανιστείς μόνος σε έναν χώρο με κόσμο (στο κυλικείο της δουλειάς σου, στον προθάλαμο ενός ιατρείου που θα επισκεφθείς, στο σχολείο του παιδιού σου κλπ) και να ξεκινήσεις μία κουβέντα με κάποιον.

- Πες αυτό που σκέφτεσαι. Αυτό που σε κρατά μακριά από την αυτονομία σου είναι κυρίως η σκέψη και όχι η πράξη. Γι’ αυτό σταμάτα να σκέφτεσαι τι θα σκεφτεί ο άλλος για σένα ή τι θα ήθελε να ακούσει εκείνος και πες ξεκάθαρα τη γνώμη σου και υποστήριξέ τη με επιχειρήματα κι εμπιστοσύνη στην κρίση σου.

- Ταξίδεψε μόνος. Είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου και να διαπιστώσεις πόσο καλή παρέα είσαι! Πήγαινε όπου θέλεις, κάνε όποια δραστηριότητα σου αρέσει, πήγαινε στα αξιοθέατα που θέλεις, ατένισε τη θάλασσα ή τη θέα από ένα βουνό και απόλαυσε την ησυχία σου!  

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ