2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Δυσάρεστες ειδήσεις & ψυχική υγειά

Subtitle of the Image Overlay addon

Πανδημία, πόλεμος, κλιματική αλλαγή είναι μόνο μερικές από τις δυσάρεστες ειδήσεις που καθημερινά ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε. Όπως είναι κατανοητό, είναι αδύνατο να μείνουμε ψυχικά αλώβητοι από την έκθεση στις δυσάρεστες ειδήσεις τις επικαιρότητας. Αφενός η ενσυναίσθηση , που αποτελεί και δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, μας επιτρέπει να ‘’μπούμε στη θέση του άλλου’’ και να ταυτιστούμε. Αφετέρου, το άγχος το οποίο στη λειτουργική του εκδοχή, μας επιτρέπει να εντοπίζουμε επικείμενες απειλές ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα, οδηγούν στο φαινόμενο του ‘doomscrolling’ και αφορά την αδιάκοπη ανάγνωση δυσάρεστων ειδήσεων. 

Ωστόσο, το κόστος είναι αρκετά μεγάλο. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες έχουν αναδείξει την αύξηση της αγχώδους συμπτωματολογίας και την αρνητική επιρροή της υπερέκθεσης σε δυσάρεστες ειδήσεις στη διάθεση. 

 

Τι προτείνεται για τη διαχείριση των παραπάνω;

  • Περιορισμός χρόνου έκθεσης: Σίγουρα είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για τις τρέχουσες εξελίξεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θέσουμε ένα όριο στο χρόνο που αφιερώνουμε. 
  • Συγκεκριμένες ώρες: Είναι σημαντικό να απέχουμε από την ανάγνωση δυσάρεστων ειδήσεων πριν κοιμηθούμε καθότι ενδέχεται να εντείνει την ανησυχία και να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.
  • Έμφαση στα θετικά: Χρειάζεται όχι μόνο να αναζητούμε και ευχάριστα νέα αλλά και να εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτά. Μπορούμε ακόμα και να αφιερώνουμε λίγο χρόνο καθημερινά στο να αναλογιστούμε τα πράγματα που έχουμε στη ζωή μας και είμαστε ευγνώμονες. 

Τέλος, θυμηθείτε ότι καλό είναι να εστιάζουμε στο τι μπορούμε να κάνουμε, δεδομένου ότι η έντονη ανησυχία και ο μυρηκασμός σκέψεων για ζητήματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε (και κατ’επέκταση να αλλάξουμε) είναι πιθανό να επιβαρύνει την ψυχική μας υγεία. 

HR. PSYCHOLOGY - TODAY Team

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ