Εντοπίστε και αξιοποιήστε τα δυνατά σας σημεία. Όλοι μας έχουμε δυνατά σημεία – διαφορετικά για τον καθένα- τα οποία αποτελούν τα όπλα που χρειάζεται να επιστρατέψουμε απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις. Για να τα εντοπίσετε, ανακαλέστε εμπειρίες από το παρελθόν και εξετάστε τι σας βοήθησε να αντεπεξέλθετε .
"Μιλήστε" στον εαυτό σας με συμπόνια. Σε πολλές περιπτώσεις, έχουμε την τάση να είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας , σκεπτόμενοι αρνητικά. Ωστόσο, αναλογιστείτε αν θα απευθυνόσασταν με τον ίδιο τρόπο σε ένα τρίτο άτομο. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τις επικριτικές σκέψεις και να τις αντικαταστήσετε με πιο συμπονετικές. Μιλήστε στον εαυτό σας, με τον ίδιο τρόπο που θα μιλούσατε σε έναν αγαπημένο σας άνθρωπο.
Δραστηριοποιηθείτε. Μια συχνή παγίδα είναι ο μηρυκασμός σκέψεων για όσα συμβαίνουν το οποίο οδηγεί στην υιοθέτηση μιας παθητικής στάσης απέναντι στις εξελίξεις. Ακόμα και μικρά βήματα, προσαρμοσμένα στις συνθήκες της εκάστοτε κρίσης, μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε τον έλεγχο και να νιώσουμε αυτό-αποτελεσματικοί.
Αναπτύξτε ενσυνειδητότητα (mindfulness). Επιτρέπει να κρατήσουμε αποστάσεις και να παρατηρήσουμε τη σκέψη μας αντί να "υποκύψουμε" σε μια συναισθηματική τρικυμία που ενδέχεται να προκύψει σε μια δύσκολη – πραγματικά ή φαινομενικά- κατάσταση. Προσπαθήστε να είστε παρόντες στην κάθε στιγμή όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά, εστιάζοντας την προσοχή στις εσωτερικές διεργασίες (σκέψεις, συναισθήματα, σωματικές αισθήσεις) και αποδεχτείτε το σύνολο της εμπειρίας χωρίς επίκριση.
Αναζητήστε βοήθεια. Παρόλο που η ανάκτηση ελέγχου αποτελεί σημείο κλειδί για την ανάπτυξη ψυχικής ανθεκτικότητας, αυτό δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να βασιστούμε αποκλειστικά στις προσωπικές μας δυνάμεις. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε κάποια ανάγκη μας σε άτομα που εμπιστευόμαστε πραγματικά και πολύ περισσότερο να αποδεχτούμε τη συνδρομή τους.
Θυμηθείτε να είστε ευγνώμων για όσα έχετε και να αντιμετωπίζετε την κάθε δυσκολία σαν πρόκληση!