2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Γιατί δυσκολεύομαι να βάλω στόχους;

Το ασανσέρ για την επιτυχία είναι χαλασμένο, πρέπει να χρησιμοποιήσεις τις σκάλες, ανεβαίνοντας ένα σκαλί κάθε φορά.

Στο κυνήγι της ευτυχίας, όλοι μας επιδιώκουμε να πετύχουμε πράγματα ώστε να πλησιάσουμε στην αυτοπραγμάτωση και να δούμε τον εαυτό μας, στην καλύτερη εκδοχή του- δηλαδή έτσι όπως τον ονειρευόμαστε-. Στο ταξίδι αυτό , καθοριστικό ρόλο έχουν οι στόχοι που θέτουμε.

Η θέσπιση στόχων προσανατολίζει τις επιθυμίες, βοηθάει στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των αναγκών, βάζει φρένο στην αδράνεια και πλαισιώνει τις ενέργειες μας.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των ανθρώπων που βάζουν στόχους στην αρχή κάθε χρονιάς και καταφέρνουν στην πραγματικότητα να τους πετύχουν είναι αρκετά μικρό (1:10). Αυτό, συμβαίνει για πολλούς λόγους ανάμεσα στους οποίους είναι πως οι προσδοκίες, ενδέχεται να μην είναι απόλυτα ρεαλιστικές ή εφικτές ή και να κατευθύνονται από "λάθος" κίνητρα. Έτσι, βλέποντας ότι δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα άμεσα, θεωρούμε ότι δεν είμαστε αρκετά ικανοί για να επιτύχουμε τους στόχους μας και παραιτούμαστε της προσπάθειας, με ένα αίσθημα απογοήτευσης. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει στόχο να χάσει πολλά κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα και κάνει εξαντλητική δίαιτα για να το πετύχει, όταν θα διαπιστώσει ότι δεν έχει χάσει όσα θα ήθελε την πρώτη εβδομάδα, είναι πολύ πιθανό να απογοητευτεί και να τα παρατήσει. Μάλιστα, κάποιοι "τιμωρούν" τον εαυτό τους, είτε επιστρέφοντας σε προηγούμενες τακτικές (π.χ. ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες) ή εφαρμόζοντας μια ακόμα πιο αυστηρή δίαιτα.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ