2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Οι στρατηγικές του ''Απολαμβάνειν''

Δεν είναι το πόσα έχουμε, άλλα το πόσα απολαμβάνουμε που ορίζουν την ευτυχία.

Οι παρακάτω στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να σταθείτε σε μια θετική εμπειρία, εντείνοντας ή παρατείνοντας την επιρροή της πάνω σας

Ζω στο ΤΩΡΑ / Ενσυνειδητότητα / Επιβράδυνση

Εδώ, αυτό που καλούμαστε να κάνουμε, είναι να αφεθούμε στο βίωμα εδώ και τώρα, χωρίς πολλές σκέψεις. Συγκεκριμένα, χρειάζεται  να νοιώσουμε τη συνολική αίσθηση της θετικής εμπειρίας, την οποία βιώνουμε. Πρόκειται στην ουσία, για μια επιστροφή στο ζωντανό παρόν. Μία σύνδεση με αυτό που συμβαίνει, ακριβώς τη στιγμή που συμβαίνει. Χωρίς να το κρίνουμε ή να το αναλύουμε. Απλώς το ζούμε, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο για να νοιώσουμε αυτό που γίνεται εκείνη τη στιγμή και διατηρώντας για λίγο μια ψυχική διάθεση, που μας επιτρέπει να μείνουμε με την εμπειρία.


Απεικόνιση/ ενσάρκωση θετικών συναισθημάτων

Η στατηγική αυτή, αναφέρεται στο να εκδηλώνω με το σώμα μου το θετικό μου συναίσθημα. Με αυτόν το τρόπο, το βίωμα είναι πιο έντονο. Για παράδειγμα, γελάω/χαμογελάω όταν είμαι χαρούμενος, αγκαλιάζω όταν θέλω να δείξω αγάπη, τρυφερότητα, συμπόνια, χαϊδεύω όταν αισθάνομαι οικεία, εκτείνω χέρια και κορμό όταν ενθουσιάζομαι.


Μοιράζομαι!

Επιδιώκω να βιώνω θετικές εμπειρίες με άλλους: γιορτάζω μαζί τους γενέθλια, χαρμόσυνα γεγονότα, επιτυχίες. Συζητάω τα θετικά μου συναισθήματα και τα μεταδίδω: λέω πόσο χαρούμενος είμαι, πόσο αισιόδοξος είμαι, πόση αγάπη και τρυφερότητα νιώθω για κάποιον και μεταδίδω το συναίσθημα αυτό στους γύρω μου. Για παράδειγμα, πηγαίνω στο γραφείο, καλημερίζω τους συναδέλφους μου, ανοίγω το παράθυρο και τους περιγράφω πόσο ωραία μέρα έχει έξω.


Θετικό ταξίδι στο χρόνο (παρελθόν & μέλλον)

Η νοερή απεικόνιση ενός θετικού γεγονότος του παρελθόντος, μας κάνει να βιώνουμε ξανά το θετικό συναίσθημα που μας προκάλεσε. Επίσης, η προσδοκία θετικών γεγονότων στο μέλλον και μάλιστα, ο σχεδιασμός της θετικής έκβασης μιας κατάστασης έχει αποδειχθεί, πως μας ωθεί να πράττουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να το καταφέρουμε. Αν πιστεύω ότι κάτι θα πάει καλά, θα πάει! 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ