2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Ο ρόλος της άσκησης στην καταπολέμηση του στρες

Χαμογέλα, πάρε ανάσα και πήγαινε σιγά σιγά

Όλοι μας έχουμε νιώσει άγχος στη ζωή μας καθώς αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, ιδιαίτερα όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με στρεσσογόνες καταστάσεις.

Η συστηματική άσκηση βοηθά το σώμα μας να ανταποκρίνεται καλύτερα σε όλες του τις λειτουργίες, γιατί έχει τη μοναδική ικανότητα να μας χαρίζει ζωντάνια και εγρήγορση και ταυτόχρονα χαλάρωση και ηρεμία.

Το μυστικό βρίσκεται στο ότι το σώμα μας κατά τη διάρκεια της άσκησης παρουσιάζει τις ίδιες αντιδράσεις με αυτές του στρες (γρήγοροι χτύποι καρδιάς, σφίξιµο µυών, γρήγορη αναπνοή, ιδρώτα) αλλά ελεγχόμενες από εμάς αυτή τη φορά, μπορούμε να τις αυξήσουμε και να τις μειώσουμε κατά βούληση. Δε συμβαίνει το ίδιο με το στρες, όπου τα συμπτώματα δρουν ανεξάρτητα από εμάς και συχνά δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε. Μόλις η άσκηση ολοκληρωθεί επέρχεται η χαλάρωση των μυών και η ηρεμία περνά από το σώμα στη διάθεσή μας.

Λόγω χημείας…

Η τακτική άσκηση βοηθά στη μείωση των επιπέδων της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του στρες. Μειώνοντας τις δύο αυτές ουσίες, επαναφέρουμε και διατηρούμε την ηρεμία στο σώμα και το πνεύμα. Επιπλέον, μέσω της άσκησης παράγονται ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι οι νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που ευθύνονται για την ευχάριστη διάθεση. Εισάγοντας δηλαδή μία απλή μορφή άσκησης στη ζωή μας, γινόμαστε πιο χαρούμενοι!

Εστίαση προσοχής…

Η άσκηση απαιτεί συγκέντρωση. Όταν το σώμα μας βρίσκεται σε διαδικασία άσκησης, το μυαλό μας είναι επικεντρωμένο στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε ή δεν το κάνουμε επί σκοπού. Αυτό επιτρέπει στο μυαλό να εισέλθει σε μία κατάσταση χαλάρωσης και γιατί όχι διαλογισμού, που μας βοηθά να ξεφεύγουμε από τη συνεχή ενασχόληση και επικέντρωση σε αρνητικές καταστάσεις και προβλήματα.

Όνειρα γλυκά…

Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της αϋπνίας και μας χαρίζει έναν πιο ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο. Αυτό γιατί μας επιτρέπει να εκτονώσουμε την παραπανίσια ενέργεια του σώματός μας (που συχνά γίνεται η αιτία να μην κοιμόμαστε καλά) και να έχουμε έναν ύπνο βαθύ και χαλαρωτικό.

Η άσκηση μας φέρνει πιο κοντά στην κατάκτηση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας και μας προφυλάσσει από τις δυσάρεστες συνέπειες του άγχους και της κατάθλιψης. Η ένταξη της άσκησης στη ζωή μας και η διατήρησή της είναι ένα πολύ σημαντικό δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας σήμερα κιόλας! 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ