2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Διαφραγματική αναπνοή

Η διαφραγματική αναπνοή είναι μία τεχνική διαχείρισης του άγχους που μας βοηθά να ρυθμίζουμε την αναπνοή μας, ώστε να την επαναφέρουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς,

καθώς όταν αγχωνόμαστε γίνεται συνήθως πιο κοφτή και γρήγορη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ποσότητα οξυγόνου που εισέρχεται στον εγκέφαλο και να νιώθουμε ζαλάδα ή να επηρεάζονται διάφορες λειτουργίες του.

Καθίστε ή ξαπλώστε αναπαυτικά με κλειστά μάτια και τοποθετήστε το ένα σας χέρι στην κοιλιά και το άλλο στο στήθος.

Αναπνεύστε από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα και προσπαθήστε να κατεβάσετε τον αέρα στην κοιλιά σας. Η τοποθέτηση των χεριών θα σας βοηθήσει, καθώς θα πρέπει να νιώσετε το χέρι που έχετε στην κοιλιά να μετακινείται προς τα έξω και το χέρι που έχετε στο στήθος να μένει σταθερό.

Στη συνέχεια εκπνεύστε από το στόμα για 8 δευτερόλεπτα νιώθοντας τον αέρα να φεύγει από την κοιλιά και να βγαίνει από το στόμα. Θα νιώσετε και πάλι το χέρι της κοιλιάς σας να μετακινείται προς τα μέσα αυτή τη φορά και το χέρι του στήθους να παραμένει σταθερό.

Επαναλάβετε για τουλάχιστον 10 φορές. Είναι σημαντικό να εκπνέετε στο διπλάσιο χρόνο από αυτόν που αναπνέετε και να βγάζετε όλον τον αέρα για να αποφύγετε τη ζαλάδα.