2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Απόσπαση Προσοχής

Ένας καλός τρόπος να αποφορτίσουμε από την ένταση που μας προκαλούν οι αγχογόνες καταστάσεις είναι να προσπαθήσουμε να βγούμε από τη στιγμή που βιώνουμε τον πανικό , εστιάζοντας την προσοχή μας σε ένα εξωτερικό μη αγχογόνο ερέθισμα.
Επεξηγηματικά, την επόμενη φορά που θα νιώσετε τον πανικό να σας κυριεύει προσπαθήστε :
>> Kλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε νοερά μια ειδυλλιακή εικόνα που είτε είναι μέρος των αναμνήσεων είτε που θα επιθυμούσατε πολύ να γίνει. Προσπαθήστε να σκεφτείτε όλες τις λεπτομέρειες ακόμα και χαρακτηριστικά που αφορούν άλλες αισθήσεις (π.χ. μυρωδιά, γεύση κλπ).

>> Αν το να κλείσετε τα μάτια σας δεν είναι εφικτό, εστιάστε σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται στο οπτικό σας πεδίο και σκεφτείτε όλες τα χαρακτηριστικά του( σχήμα, χρώμα, σχέδιο κλπ). Αν είναι εφικτό περιγράψτε σε κάποιον αυτό που παρατηρείτε όσο πιο λεπτομερώς γίνεται.

>> Μια ακόμη εναλλακτική είναι να απομακρύνεται τον εαυτό σας από τη θέση του πανικού, απασχολώντας την προσοχή σας σε κάτι που απαιτεί συνειδητή προσπάθεια. Για παράδειγμα, κάνοντας μια μαθηματική πράξη ή μετρώντας αντίστροφα από το 100 ,αφαιρώντας 7 νούμερα κάθε φορά.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ