2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Αντιμέτωπος με την τελειομανία

Η σταδιακή έκθεση σε αυτό που προκαλεί μια δυσλειτουργική συμπεριφορά έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την απόσβεση της. 

Η παρακάτω άσκηση θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την τελειομανία:

Γράψτε μια λίστα με καταστάσεις και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν την τελειομανία σας .

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να προκαλέσετε εσκεμμένα το λάθος ώστε να έρθετε αντιμέτωποι με το να μην είστε τέλειοι. Αυτό, μετά από εξάσκηση μπορεί να σας βοηθήσει στο να εξοικειωθείτε με μια λιγότερο τέλεια εκδοχή σας και σταδιακά να συμβιβαστείτε με αυτή.


Αν σας φαίνεται δύσκολο να ξεκινήσετε να το εφαρμόζετε, προτιμήστε να αρχίσετε από ένα λάθος που δεν θα σας επηρεάσει πάρα πολύ και στη συνέχεια προχωρήστε με εκείνα που σας είναι πιο δύσκολο να ‘’αντέξετε’’.

Τα πλαίσια που εμφανίζονται οι μορφές της τελειομανίας είναι πολλά και δεν είναι απόλυτα κοινά για όλους. Ωστόσο, μπορείτε να διαβάσετε τα παρακάτω παραδείγματα και να τα προσαρμόσετε στα δικά σας δεδομένα:


- Φορέστε ένα ρούχο που δεν είναι σιδερωμένο.


- Αν έχετε την τάση να ελέγχετε μια εργασία ή ένα email πολλές φορές για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει λάθη, περιορίστε το στη 1 φορά ανάγνωσης.


- Γράψτε και στείλτε ένα μήνυμα που περιέχει κάποιο ορθογραφικό λάθος.


- Καθυστερήστε λίγα λεπτά σε κάποιο μη επείγον ραντεβού σας.


- Καλέστε κάποιον στο τηλέφωνο χωρίς να έχετε προβάρει πριν τι θα πείτε.


- Βάλτε μια περιορισμένη προθεσμία στον εαυτό σας και μείνετε πιστοί σε αυτή. Αν για παράδειγμα ξέρετε ότι γενικά αφιερώνετε περίπου 3 ώρες για την προετοιμασία μιας παρουσίασης ή εργασίας, μειώστε το χρόνο στις 2 ώρες.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ