2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Τί είναι η Αναβλητικότητα;

Η αναβλητικότητα κάνει τα εύκολα πράγματα δύσκολα και τα δύσκολα δυσκολότερα.

Η αναβλητικότητα, αναφέρεται στην εθελοντική, περιττή καθυστέρηση εκτέλεσης μίας προγραμματισμένης πράξης, ενώ το άτομο γνωρίζει τις αρνητικές συνέπειες που συνοδεύει η καθυστέρηση αυτή.

Η αναβλητικότητα, αναφέρεται στην εθελοντικήπεριττή καθυστέρηση εκτέλεσης μίας προγραμματισμένης πράξης, ενώ το άτομο γνωρίζει τις αρνητικές συνέπειες που συνοδεύει η καθυστέρηση αυτή. 

 Αρχικά, η αναβολή κάποιου στόχου, δε συνεπάγεται απόλυτα με αποτυχία. Από κάποιους αναβλητικούς ανθρώπους μάλιστα, ακούμε τη φράση "Λειτουργώ καλύτερα υπό πίεση" . Είναι αλήθεια, πως όταν στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, η ορμόνη της αδρεναλίνης (που βοηθάει τον οργανισμό να κινητοποιήσει όλες τις πηγές ενέργειας) αυξάνεται. Έτσι, ακόμα και κάποιος που είναι αναβλητικός μπορεί να προλάβει μια προθεσμία. Παρ’ όλα αυτά, το πιθανότερο είναι να μην αποδώσει στο μέγιστο βαθμό και να επιβαρύνει τον οργανισμό του σωματικά και ψυχολογικά,  λόγω της σωματικής εξάντλησης και των αισθημάτων άγχους και ενοχών.

Ωστόσο, όταν η αναβλητικότητα γίνεται μοτίβο συμπεριφοράς, μπορεί να επιφέρει δυσκολίες στην εργασία, την εκπαίδευση, τις διαπροσωπικές σχέσεις και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων, γενικότερα. Γιατί όμως, παρόλο που είμαστε ενήμεροι για τις συνέπειες, επιλέγουμε να αναβάλλουμε κάτι; Οι απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση είναι πολλές. Το βέβαιο είναι, πως η αναβλητικότητα εξυπηρετεί κάποιο σκοπό, ο οποίος είναι διαφορετικός ανάλογα το άτομο και τις συνθήκες. Σε γενικές γραμμές, το άγχος και το στρες μπορούν να αποτελέσουν τόσο αιτία όσο και συνέπεια της αναβλητικότητας. Ακόμα, έχει διαπιστωθεί πως τα αναβλητικά άτομα συνήθως νιώθουν ντροπή ή ενοχή. Όταν λοιπόν καταφέρουμε να αντιληφθούμε τι  νιώθουμε και γιατί το νιώθουμε, όταν επιλέγουμε να αναβάλλουμε κάτι, θα έχουμε κάνει βήματα προς την αντιμετώπιση της αναβλητικότητας. 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ