2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Ενδυνάμωση κινήτρων και επίτευξη προσωπικών στόχων

Το κίνητρο αποτελεί μια ώθηση που κατευθύνει τη συμπεριφορά μας και μας οδηγεί στο να ενεργούμε με τρόπο που θα ικανοποιεί ορισμένες ανάγκες, επιθυμίες ή στόχους.

Τα κίνητρα που έχουμε μπορούν να έχουν είτε εσωτερική είτε εξωτερική προέλευση. Πιο συγκεκριμένα, το εσωτερικό κίνητρο,  παρατηρείται όταν ένα άτομο αναλαμβάνει μια δραστηριότητα αποσκοπώντας σε ένα προσωπικό όφελος και δεν προϋποθέτει κάποια εξωτερική επιβράβευση ( π.χ. χόμπι).     

Το κίνητρο αποτελεί μια ώθηση που κατευθύνει τη συμπεριφορά μας και μας οδηγεί στο να ενεργούμε με τρόπο που θα ικανοποιεί ορισμένες  ανάγκες, επιθυμίες ή στόχους. Τα κίνητρα που έχουμε μπορούν να έχουν είτε εσωτερική είτε εξωτερική προέλευση. Πιο συγκεκριμένα, το εσωτερικό κίνητρο,  παρατηρείται όταν ένα άτομο αναλαμβάνει μια δραστηριότητα αποσκοπώντας σε ένα προσωπικό όφελος και δεν προϋποθέτει κάποια εξωτερική επιβράβευση ( π.χ. χόμπι).  Το εξωτερικό κίνητρο παρατηρείται όταν κάποιος συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο για λόγους που υπόκεινται σε εξωτερικό έλεγχο όπως για την απόκτηση χρημάτων ή στα πλαίσια συμβιβασμού σε κάποιον εξαναγκασμό. Το εξωτερικό κίνητρο μπορεί να προέρχεται από γονείς, αφεντικό, συνεργάτες (π.χ. προαγωγή).

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την προέλευση των κινήτρων μας, το σίγουρο είναι ότι επηρεάζουν σε πολύ σημαντικό βαθμό την επίτευξη (ή μη) των στόχων μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε την ενδυνάμωση των κινήτρων μας?

  • Όταν νιώθετε τις δυνάμεις σας να σας εγκαταλείπουν, ανακαλέστε όλους εκείνους τους λόγους που σας ώθησαν στο να ξεκινήσετε την προσπάθεια.
  • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους. Βάζοντας μικρούς, επιτεύξιμους στόχους, αυξάνονται οι πιθανότητες να βιώσετε ικανοποίηση και να νιώσετε αυτό-αποτελεσματικός. Κάτι τέτοιο, θα σας δώσει περισσότερη ενέργεια για να συνεχίσετε και να φτάσετε τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Επιβραβεύστε τον εαυτό σας κάθε φορά που προχωράτε ένα βήμα προς τον τελικό σας στόχο. Είναι πολύ σημαντικό, να αναγνωρίζουμε την πρόοδο μας και να εστιάζουμε σε αυτή.

Ακόμα και αν κάτι δεν πηγαίνει όπως το είχατε προγραμματίσει , εντοπίστε τι νέο έχει να σας "διδάξει" η εμπειρία σας και συνεχίστε έχοντας αυτή τη γνώση ως σύμμαχο στην πορεία σας για την κατάκτηση των στόχων σας.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ