2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Λήψη αποφάσεων με λογική ή με συναίσθημα;

Οι άνθρωποι συχνά λένε ότι δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις. Ωστόσο, όλοι λαμβάνουμε αποφάσεις συνεχώς, που κυμαίνονται από ασήμαντα ζητήματα όπως το τι θα φάμε για μεσημεριανό, μέχρι αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή μας, όπως το τι θα σπουδάσουμε ή το ποιον θα παντρευτούμε.

Μερικοί άνθρωποι αναβάλουν τη λήψη αποφάσεων αναζητώντας ατελείωτες πληροφορίες ή ζητώντας από άλλους ανθρώπους να τους δώσουν τις συστάσεις τους. Άλλοι, πάλι για να πάρουν μια απόφαση επιστρατεύουν την τύχη ρίχνοντας ένα νόμισμα… Τι είναι αυτό όμως που μας οδηγεί στη λήψη μιας απόφασης;

Ο Πλάτωνας είχε πει χαρακτηριστικά ότι η ψυχή είναι σαν ένα άρμα με 2 άλογα και έναν καβαλάρη. Ο καβαλάρης είναι η λογική, το ένα άλογο είναι το συναίσθημα και το άλλο η επιθυμία. Καθώς το συναίσθημα και η επιθυμία τρέχουν μπροστά, η λογική είναι αυτή που τα συγκρατεί και τα φέρνει σε μία ισορροπία. 

Σύμφωνα με αυτή την οπτική η πορεία της ζωής, και κατ’ επέκταση οι επιλογές μας, καθορίζονται από τη συνύπαρξη των τριών αυτών στοιχείων: λογική, συναίσθημα και επιθυμία. Για να έχει μία σταθερή πορεία το άρμα της ζωής μας, χρειάζεται αυτά τα τρία να ισορροπούν.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ