2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Οι 9 παγίδες των αποφάσεων

Αν πρόκειται να πάρεις μία σημαντική απόφαση φρόντισε να μην πέσεις σε κάποια από τις παρακάτω παγίδες:

  1. Βιασύνη – Παίρνουμε την απόφαση εν θερμώ, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη όλα τα απαραίτητα δεδομένα.
  2. Αποπροσανατολισμός – Δυσκολία στην ιεράρχηση των αναγκών και στην αξιολόγηση των πληροφοριών.
  3. Έλλειψη ελέγχου δόμησης – Δεν ορίζουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα ή παρασυρόμαστε από τις γνώμες των άλλων.
  4. Υπερβολική εμπιστοσύνη στην κρίση – Έλλειψη συγκέντρωσης πραγματικών πληροφοριών λόγω υπερβολικής εμπιστοσύνης στην προσωπική μας κρίση.
  5. Εξάρτηση από “εμπειρικούς  κανόνες”, όπως η ανεπιφύλακτη εμπιστοσύνη στις πιο άμεσα διαθέσιμες πληροφορίες ή η υπερβολική επιμονή σε βολικά γεγονότα.
  6. Ομαδική αποτυχία – Η υπόθεση ότι με τη συμμετοχή πολλών έξυπνων ανθρώπων οι σωστές επιλογές θα γίνουν αυτόματα και, επομένως, παραλείπεται το μάνατζμεντ της διεργασίας της ομαδικής  λήψης απόφασης.
  7. Αποτυχία ερμηνείας των ενδείξεων προηγούμενων αποτελεσμάτων ως  προς τι λένε αυτά πραγματικά είτε για λόγους εγωισμού είτε από εσφαλμένη στόχευση.
  8. Έλλειψη παρακολούθησης – Η υπόθεση ότι η εμπειρία θα φέρει τα  μαθήματα αυτόματα την μάθηση και η έλλειψη, συνεπώς, συστηματικής  καταγραφής για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των αποφάσεων και, άρα, η έλλειψη ανάλυσης αυτών των αποτελεσμάτων με  τρόπους που θα αποκαλύψουν τα κυριότερα μαθήματα.
  9. Έλλειψη ελέγχου της διεργασίας λήψης αποφάσεων – Μη εφαρμογή μιας συστηματικής προσέγγισης στην κατανόηση του τρόπου  λήψης των αποφάσεών σας, οπότε παραμένετε εκτεθειμένοι σε όλες τις  άλλες εννέα παγίδες.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ