2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Τι είναι η λήψη αποφάσεων;

Ουσιαστικά, η λήψη αποφάσεων είναι η πράξη επιλογής μεταξύ δύο ή περισσοτέρων τρόπων δράσης.

Στην ευρύτερη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων , η λήψη αποφάσεων προϋποθέτει την επιλογή μεταξύ πιθανών λύσεων σε ένα πρόβλημα. Οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν είτε με τη διαίσθηση, είτε με τη λογική, είτε με ένα συνδυασμό των δύο.

 

Διαίσθηση:

Παρόλο που οι άνθρωποι μιλάνε για αυτό σαν να ήταν μια μαγική «αίσθηση», η διαίσθηση είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός προηγούμενης εμπειρίας και προσωπικών αξιών. Αξίζει να λαμβάνετε υπόψη τη διαίσθησή σας, διότι αντανακλά την οπτική σας για τη ζωή. Βέβαια, η οπτική αυτή δεν βασίζεται πάντοτε στην πραγματικότητα, αλλά κυρίως στην αντίληψή σας για την πραγματικότητα. Επομένως, αξίζει να εξετάσετε προσεκτικά το ένστικτό σας και να ανακαλύψετε τι έχει να σας πει, μπροστά σε μία ενδεχόμενη λήψη απόφασης.

Η λογική:

Η λογική χρησιμοποιεί τα γεγονότα και τα πραγματικά στοιχεία για τη λήψη μιας απόφασης.

Η λογική βασίζεται στο εδώ και τώρα και στα γεγονότα.  Ωστόσο, συχνά αγνοείτις συναισθηματικές πτυχές μιας απόφασης και ειδικότερατην εμπειρία του παρελθόντος, που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται η απόφαση.

Η διαίσθηση ενδείκνυται ως αποκλειστικό μέσο για τη λήψη μίας απόφασης που είναι είτε πολύ απλή είτε πρέπει να παρθεί γρήγορα.

Στις πιο δύσκολες αποφάσεις απαιτείται μία πιο δομημένη προσέγγιση, η οποία να περιλαμβάνει τόσο τη διαίσθηση όσο και τη λογική. Είναι σημαντικό να προφυλάσσετε τον εαυτό σας από παρορμητικές αντιδράσεις.

Φαίνεται λοιπόν πως οι αποφάσεις χωρίζονται σε προγραμματισμένες και απρογραμμάτιστες. Οι προγραμματισμένες έχουν να κάνουν σε αρκετό βαθμό με το λογικό νου καθώς έχουν αναφέρονται σε προηγούμενη εμπειρία, σε κανόνες που υπάρχουν, σε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία ρουτίνας και πληροφόρησης. Από την άλλη μεριά, οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε ξαφνικά, οι απρογραμμάτιστες, έχουν να κάνουν κυρίως με το συγκινησιακό εγκέφαλο. Δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία σχετικά με αυτές οπότε δεν έχουμε να ακολουθήσουμε κάποιο πρωτόκολλο με συγκεκριμένους κανόνες. Αν πρόκειται ειδικά για αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε γρήγορα, δεν υπάρχει και ο χρόνος να μελετήσουμε ή να ψάξουμε κάποια πληροφορία αλλά ούτε και να σχεδιάσουμε ενδελεχώς κάποιο σχέδιο.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ