2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Τι είναι το δέος και ποια η σημασία του στην ευτυχία μας

Ο ένας κοιτάζει το νερόλακκο και βλέπει τη λάσπη, ο άλλος τα αστέρια που αντανακλόνται.

Το δέος είναι το αίσθημα που μας διακατέχει όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι πολύ μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από τον εαυτό μας και πολλές φορές ξεπερνά το γνωστικό μας επίπεδο.

Όταν, για παράδειγμα, αντικρίζουμε κάποιο σπουδαίο έργο αρχιτεκτονικής, όταν γινόμαστε μάρτυρες κάποιου φυσικού φαινομένου σπάνιας ομορφιάς ή όταν βλέπουμε ένα παιδί να γεννιέται… Το αίσθημα του δέους έχει την ίδια ισχυρή επίδραση στην ευτυχία μας, με όλα τα άλλα θετικά συναισθήματα, αν και είναι το μόνο που δεν μας κάνει να γελάμε. Ας δούμε 3 τρόπους για να εντάξουμε το αίσθημα του δέους καθημερινά στη ζωή μας:

-Περπατήστε στη φύση όσο πιο συχνά μπορείτε: κάντε έναν περίπατο και παρατηρήστε το περιβάλλον, τους ήχους, τα αντικείμενα, τους ανθρώπους και τα χρώματα που συναντάτε. Παρατηρώντας τους θησαυρούς της φύσης, θα νιώσετε δέος βλέποντας τα σύννεφα να «επιπλέουν» στον ουρανό.

-Ζήσε στο έπακρο τα ταξίδια σου: όταν βρεθείς σε κάποιο νέο μέρος για διακοπές, προσπάθησε να ξυπνάς νωρίς το πρωί και να ζεις γεμάτες μέρες, απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα, παρατηρώντας τους ανθρώπους, τα αξιοθέατα, την ομορφιά της φύσης, τις καινούριες γεύσεις και ό,τι άλλο νέο υπάρχει γύρω σου.

-«Ξεβολέψου» τουλάχιστον μία φορά την ημέρα: δε χρειάζεται να πας διακοπές για να βιώσεις συναισθήματα δέους. Χρειάζεται απλά να παρατηρείς την ομορφιά στην καθημερινότητά σου. Αυτό, θα γίνει πιο εύκολο, αν φροντίζεις κάθε μέρα να κάνεις κάτι διαφορετικό, όπως ένα βραδινό περίπατο, να πας σε μία συναυλία, να ανέβεις στον κοντινότερο λόφο και να ατενίσεις τη θέα της πόλης, να παρακολουθήσεις έναν αγώνα του αγαπημένου σου αθλήματος και ό,τι άλλο σε ευχαριστεί, αρκεί, να μην είναι κάτι που το κάνεις κάθε μέρα! 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ