2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Πλάνο Ευτυχίας

Αυτό το άρθρο θα είναι λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, θα εξελίσσεται και θα μεγαλώνει κάθε εβδομάδα, χτίζοντας βήμα βήμα ένα σχέδιο ευτυχίας για εσάς. Εσείς καλείστε να ακολουθήσετε όποια από τα παρακάτω βήματα σας ταιριάζουν περισσότερο αλλά και να προσθέσετε τα δικά σας προσωπικά βήματα ευτυχίας!

Εβδομάδα 1η : Επένδυσε στην ενέργειά σου!

Αλληλεπιδρά η ενεργητικότητα με την ευτυχία μας; Φυσικά! Όταν νιώθω ευτυχισμένος είμαι πιο ενεργητικός κι όταν είμαι ενεργητικός νιώθω πολύ καλύτερα. Έτσι ο πρώτος στόχος για να χτίσουμε την ευτυχία μας ξεκινά από την ενέργειά μας, ψυχική και σωματική.

Πως θα το πετύχεις:

  1. Σωματική άσκηση: αυξάνει τη σωματική και την πνευματική σου ενέργεια και είναι τρομερά ευεργετική για την υγεία σου. Εάν δεν ασκείσαι καθόλου ξεκίνα με 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα και προσπάθησε να το αυξάνεις ανά 2 εβδομάδες.
  2. Αναζωογονητικός ύπνος: παρότι ο ύπνος είναι μία κατάσταση «απραξίας» θα έλεγε κανείς, είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που αυξάνουν την ενέργειά μας. Κλείστε όλα τα φώτα, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και απολαύστε έναν βαθύ και ήρεμο ύπνο 7-8 ωρών!
  3. Οργάνωση χώρου: ένας καθαρός και οργανωμένος χώρος διαβίωσης ή εργασίας σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ήρεμος και ασφαλής, διαφυλάσσοντας αποθέματα της ενέργειάς σου. Γι’ αυτό αφιέρωσε καθημερινά λίγο χρόνο (εάν τα αφήνεις όλα για μία μέρα μέσα στην εβδομάδα θα σου πάρει πολύ περισσότερο χρόνο, θα σε κουράζει και δε θα διατηρείται η τάξη για όλες τις επόμενες μέρες) για να καθαρίσεις και να τακτοποιήσεις τους χώρους που κινείσαι, πετώντας ό,τι σου είναι άχρηστο.
  4. Κάνε αυτό που θα ήθελες να νιώθεις: πολλές φορές η πράξη μας βοηθά να οδηγηθούμε στο επιθυμητό συναίσθημα, εάν για παράδειγμα γελάμε έστω και ψεύτικα μετά από λίγο το συναίσθημά μας ακολουθεί και γίνεται πιο εύθυμο (διαπιστωμένο ερευνητικά). Έτσι, μπορείς να ξεκινήσεις, έστω και με προσπάθεια στην αρχή, να είσαι πιο ενεργητικός και να προσθέσεις δραστηριότητες στην ημέρα σου (πχ: παίξε κάτι με τα παιδιά σου ακόμα και αν είσαι κουρασμένος), σε λίγο θα ακολουθήσει και το συναίσθημά σου και στη συνέχεια το ένα θα ενισχύει το άλλο.

Ξεκίνα με αυτά και την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα ευτυχίας!

 

Εβδομάδα 2η : Βελτίωσε τις διαπροσωπικές σου σχέσεις!

Φυσικά και οι διαπροσωπικές μας σχέσεις και κυρίως οι πιο στενές συναισθηματικά, είναι ο Νο1 παράγοντας ευτυχίας μας (το έχουμε ξαναπεί άλλωστε). Ωστόσο, όταν αναλογιζόμαστε τι θα θέλαμε να αλλάξει στις σχέσεις μας, συνήθως, σκεφτόμαστε τι κάνει λάθος ο άλλος. Εδώ θα βρεις 4 τρόπους για να βελτιώσεις τον εαυτό σου – τον μοναδικό άνθρωπο που μπορείς να αλλάξεις – σε αυτόν τον τομέα.

  1. Σκοτώστε τη γκρίνια (που σκοτώνει τις σχέσεις): σταματήστε να παραπονιέστε που κάποιος δεν κάνει μία δουλειά με τον τρόπο που θα θέλατε ή θα την κάνατε εσείς (σε εξαιρετικές περιπτώσεις αναλάβετε εσείς αυτό το καθήκον), αναλάβετε ο καθένας τα δικά του καθήκοντα και εκτιμήστε εξίσου τον χρόνο και τον κόπο που αφιερώνει κάποιος άλλος για μία εργασία με τον κόπο και το χρόνο που αφιερώνεται εσείς για αυτά που κάνετε (οι άνθρωποι έχουμε την τάση να αναγνωρίζουμε πολύ περισσότερο τη δική μας κούραση/χρόνο/συμβολή σε κάτι από αυτή των άλλων).
  2. Τσακωθείτε! αλλά με τον κατάλληλο τρόπο: οι τσακωμοί σε μία στενή σχέση είναι αναπόφευκτοι και κάποιες φορές εξαιρετικά χρήσιμοι. Δε χρειάζεται λοιπόν να ονειρευόμαστε σχέσεις χωρίς συγκρούσεις, αρκεί να συγκρουόμαστε με τον κατάλληλο τρόπο. Χρειάζεται να λέμε ακριβώς τι είναι αυτό που δε μας κάνει να νιώθουμε καλά εκείνη τη στιγμή και να εστιάζουμε στις πράξεις και τις καταστάσεις, χωρίς να εξαπολύουμε χαρακτηρισμούς προς τον άλλον άνθρωπο.
  3. Δείξε την αγάπη σου: δεν αρκεί μόνο να αγαπάς κάποιον χρειάζεται και να του το δείχνεις, είτε αυτό σημαίνει να το λες, είτε να το δείχνεις με πράξεις, είτε και τα 2 μαζί (το καλύτερο!). Ακόμα και όταν η αγάπη σου θεωρείται «δεδομένη» (πχ: σε μία μακροχρόνια σχέση ή μεταξύ γονέων - παιδιών), το να πεις σ’ αγαπώ θα κάνει και εσένα και το άλλο άτομο να νιώσετε πολύ όμορφα.

 

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα ευτυχίας!

Εβδομάδα 3η : Έλα πιο κοντά στη φύση!

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά το δέος κι η ευγνωμοσύνη είναι σημαντικοί παράγοντες ευτυχίας και μάλιστα αλληλένδετοι. Η στενότερη επαφή με τη φύση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη αυτών των συναισθημάτων.  

  1. Έλα σε επαφή με τη φύση: η φύση αποτελεί κάτι πολύ ανώτερο από την ανθρώπινη ύπαρξη. Η ομορφιά της, η δοτικότητά της αλλά και η δυνατότητα πρόκλησης μεγάλων καταστροφών είναι τρία στοιχεία που μας κάνουν να νιώθουμε ταυτόχρονα θαυμασμόαπορία και φόβο. Αυτός είναι και ο ορισμός του δέους, αυτή ταυτόχρονη ύπαρξη θαυμασμού, απορίας και φόβου για κάτι που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε απόλυτα και πόσο μάλλον να ελέγξουμε. Ερχόμενοι, λοιπόν, σε πιο στενή επαφή με τη φύση απολαμβάνουμε την ομορφιά και τη δοτικότητά της (μας δίνει τους καρπούς και το νερό που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε) έχοντας παράλληλα μία αίσθηση ασφάλειας, θαυμασμού κι ευγνωμοσύνης. Ακόμα κι αν ζείτε στην πόλη, μικρές αποδράσεις σε φυσικά τοπία (ακόμα και σε περιβαλλοντικά πάρκα) μπορούν να διατηρήσουν τα παραπάνω συναισθήματα ισχυρά.
  2. Μάθε περισσότερα για τις φυσικές καταστροφές: όπως προαναφέραμε η φύση μπορεί να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και να αφήσει πίσω της πολλούς νεκρούς. Η μελέτη των φυσικών καταστροφών και κυρίως οι χιλιάδες των ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν και τελικά πέθαναν από αυτές (παρότι ακούγεται δυσάρεστο κι απαισιόδοξο) μας κάνει να εκτιμήσουμε πολύ περισσότερο την ανθρώπινη ζωή, τη γαλήνη στο φυσικό περιβάλλον και την ομορφιά της φύσης όταν βρίσκεται σε ηρεμία. Ταυτόχρονα η γνώση ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα και την ορμή τους συμβάλει στην ευγνωμοσύνη που νιώθουμε καθημερινά ξυπνώντας κι αντικρίζοντας τον κόσμο όπως τον αφήσαμε το προηγούμενο βράδυ!
  3. Πράσινη άσκηση: διαλέξτε μία μορφή ήπιας άσκησης (βάδην, ποδήλατο κλπ) και κάντε τη σε φυσικό περιβάλλον. Έχει βρεθεί ερευνητικά ότι η ήπια άσκηση στη φύση έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα σε άτομα με άγχος ή κατάθλιψη, ακόμα και σε άτομα που εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά.

 

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα ευτυχίας!

Εβδομάδα 4η : Κανείς δεν είναι ευτυχισμένος αν δε θεωρεί το εαυτό του ευτυχισμένο!

Αυτή την εβδομάδα θα εστιάσουμε στις συμπεριφορές που θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε την ιδέα ενός ευτυχισμένου εαυτού και να την κάνουμε πράξη.

  1. Θετικά σχόλια: χρησιμοποιείστε θετικά σχόλια για να περιγράψετε κάτι (μια ταινία που είδατε για παράδειγμα) ή για να κάνετε μία κριτική σε κάποιον (πχ: σου πάει πολύ αυτό το πουκάμισο). Ακόμα κι αν υπάρχουν αρνητικά στοιχεία σε αυτό που βλέπετε και θέλετε οπωσδήποτε να τα αναφέρετε, μπορείτε να τα πείτε μετά τα θετικά (πχ: «η ταινία είχε πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση αν και δε μου άρεσε πολύ η μουσική»αντί για: «χάλια μουσική αλλά τουλάχιστον είχε κάποιο ενδιαφέρον η υπόθεση» ). Βάζοντας περισσότερα θετικά σχόλια στο λόγο σας, νιώθετε και εσείς καλύτερα κι εκπέμπετε μία πιο θετική αύρα προς τους άλλους, προδιαθέτοντάς τους να εκφραστούν κι εκείνοι θετικά.
  2. Εξωστρέφεια: η εξωστρέφεια είναι μία κάπως παρεξηγημένη έννοια, καθώς πολλοί θεωρούν ότι σημαίνει να έχεις πολλούς φίλους και να μιλάς άνετα σε πολύ κόσμο. Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό της εξωστρεφούς προσωπικότητας είναι ότι υποδέχεται με χαρά τις θετικές αντιδράσεις των άλλων προς εκείνη και ανταποκρίνεται σε αυτές με εκτίμηση και ενθουσιασμό. Αφήστε λοιπόν τους άλλους να έρθουν κοντά σας και δείξτε τους την ικανοποίηση και την εκτίμηση σας.
  3. Η ταμπέλα της Ευτυχίας: γενικότερα είμαστε κατά των ταμπελών, γιατί μας προσδίδουν χαρακτηριστικά που δεν είναι δικά μας και ταυτόχρονα μας βάζουν στη διαδικασία να ανταποκριθούμε σε αυτά, καταπιέζοντας κάποιες ανάγκες μας, ώστε να συμβαδίζουμε με την ταμπέλα μας (πχ: το καλό παιδί, ο τεμπέλης, η γεροντοκόρη κλπ). Εδώ όμως πρόκειται για καλό σκοπό! Φορώντας την ταμπέλα του ευτυχισμένου ανθρώπου και προσπαθώντας να ανταποκριθούμε σε αυτή, γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι. Χωρίς, βέβαια, να αποκλείουμε και άλλα χαρακτηριστικά από τη ζωή μας, είμαστε ευτυχισμένοι με τα θετικά και με τα αρνητικά μας. Αποφασίστε, λοιπόν, ότι από σήμερα θα είστε ευτυχισμένοι!

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα ευτυχίας!

Εβδομάδα 5η : Αξιοποίησε τον ελεύθερο χρόνο σου!

Ο ελεύθερος χρόνος μας είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να αναζητήσουμε πηγές ευχάριστων συναισθημάτων που είναι απαραίτητα για την ευτυχία μας!

  1. Βρες τι σε διασκεδάζει: το πρώτο βήμα για να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας είναι να ανακαλύψουμε τις δραστηριότητες που μας χαροποιούν. Αυτό σαφώς ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί αυτό που έχετε ανάγκη να είναι κάτι δημιουργικό, κάτι διασκεδαστικό, κάτι που σας γυμνάζει, κάτι που σας μαθαίνει καινούρια πράγματα… οτιδήποτε. Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στα παιδικά σας χρόνια και σε πράγματα που σας άρεσαν όταν ήσασταν παιδιά. Ό,τι και να είναι, βρείτε αυτό που σας αρέσει και βάλτε το στη ζωή σας.
  2. Ξέκλεψε ελεύθερο χρόνο κάθε μέρα: οι ευχάριστες στιγμές μας είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν καθημερινά στη ζωή μας, έστω και σε πολύ περιορισμένο χρόνο. Το να μεταθέτουμε τη διασκέδασή μας πχ. στο Σαββατοκύριακο ή στις διακοπές, δεν είναι βοηθητικό, πρώτον γιατί δε ζούμε το εδώ και τώρα, διατηρώντας μία αόριστη προσμονή για ένα ευχάριστο μέλλον και δεύτερον γιατί εξιδανικεύουμε τόσο πολύ το Σαββατοκύριακο ή τις διακοπές μας που είναι πολύ πιθανό η πραγματικότητά τους να μας απογοητεύσει.
  3. Γίνε για λίγο παιδί: ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας, που συχνά όλοι μας αναπολούμε, είναι η ανεμελιά. Αυτή η αίσθηση ελευθερίας από έννοιες και υποχρεώσεις αλλά και από την εικόνα των άλλων για εμάς, είναι κάτι που έχουμε πραγματικά ανάγκη. Στην ουσία αυτό που θέλουμε είναι λίγες στιγμές μέσα στην ημέρα που θα είμαστε ο πραγματικός αυθόρμητος εαυτός μας. Θα γελάμε δυνατά, θα χορεύουμε όσο έντονα αντέχουμε, θα λέμε «χαζά» αστεία που μας αρέσουν, θα παίζουμε το αγαπημένο μας παιχνίδι και ό,τι άλλο μας απελευθερώνει από την ενήλικη εικόνα μας και από τα άγχη και τα πρέπει της καθημερινότητας. *Η «παρέα» με παιδιά θα σας βοηθήσει πολύ σε αυτό το βήμα!

Εβδομάδα 6η : Μπορείς να κάνεις ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ θέλεις, δεν μπορείς να κάνεις ΟΛΑ όσα θέλεις!

Οι ρεαλιστική σκέψη είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ευτυχισμένης ζωής.  Ακολουθούν 3 ρεαλιστικές σκέψεις που είναι πιο αισιόδοξες απ’ ότι περίμενες.

 

  1. Μπορείς να κάνεις ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ θέλεις: η πίστη στον εαυτό και τις ικανότητές του είναι χαρακτηριστικό των ευτυχισμένων ανθρώπων. Ταυτόχρονα είναι και μία πραγματικότητα! Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε βάλει στόχο με την κατάλληλη εκπαίδευση και προετοιμασία.
  2. Δεν μπορείς να κάνεις ΟΛΑ όσα θέλεις: παρότι έχουμε την ικανότητα να καταφέρουμε τα πάντα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι εφικτό να τα κάνουμε όλα μαζί. Κάποιοι από τους στόχους μας είναι πιθανό να απαιτούν χρόνο και κόπο για να επιτευχθούν, πιθανότατα είναι και αυτοί που θα μας δώσουν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να επιτευχθούν πολλοί δύσκολοι στόχοι μέσα στα 40-50 παραγωγικά χρόνια ενός ανθρώπου. Για παράδειγμα, δεν είναι εφικτό να καταφέρει κάποιος να είναι ταυτόχρονα πολύ καλός χορευτής, πετυχημένος επιχειρηματίας, διακεκριμένος σεφ και ταλαντούχος συγγραφέας παγκοσμίου φήμης. Μπορεί όμως να είναι καλός σε έναν (το πολύ δύο) από τους παραπάνω τομείς και να εξελίσσεται συνεχώς σε αυτόν. Με το να έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό σας το μόνο που καταφέρνετε είναι να ματαιώνεστε συνεχώς.
  3. Βάλε προτεραιότητες: για να συμβιβάσετε αρμονικά τις δύο παραπάνω παραδοχές, χρειάζεται να βάλετε τις κατάλληλες για εσάς προτεραιότητες. Βρείτε αυτό που πραγματικά γεμίζει την ψυχή και την καρδιά σας και αφιερωθείτε σε αυτό, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεστε. Παράλληλα, περάστε τον ελεύθερο χρόνο σας με μία-δύο ακόμα ασχολίες από αυτές που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Έτσι, μπορεί να μην έχετε κάνει όλα όσα θα θέλατε στη ζωή σας αλλά θα περάσετε μία ζωή κάνοντας μόνο πράγματα που θέλετε!

 

Εβδομάδα 7η : Αναθεώρησε τη σχέση σου με τα χρήματα

Τα χρήματα από μόνα τους δεν αρκούν για να μας προσφέρουν ευτυχία, ωστόσο το κατάλληλο ξόδεμα των χρημάτων μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ευτυχία μας! Πως;

  1. Αγόρασε χρήσιμα πράγματα: η ευχαρίστηση που σου προσφέρει μία αγορά μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να διαρκέσει ανάλογα με τις φορές που χρησιμοποιείς αυτό που αγόρασες. Αν, για παράδειγμα, αγόρασες ένα μπλουζάκι σε πολύ καλή τιμή, που όμως είναι λίγο στενό και δεν το φοράς, περιμένοντας να χάσεις 2-3 κιλά, η ευχαρίστηση της αγοράς είναι στιγμιαία. Εάν όμως αγόραζες ένα μπλουζάκι που θα το φορούσες τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα γιατί θα πήγαινε με όλα σου τα ρούχα και ταυτόχρονα θα σε έκανε να νιώθεις πολύ όμορφα, η ευχαρίστηση θα συνεχιζόταν κάθε φορά που θα το φόραγες.
  2. Ξόδεψε στην ευτυχία: είναι πολύ σημαντικό να επενδύουμε τα χρήματά μας σε ότι μας κάνει ευτυχισμένους κι αυτό συνήθως είναι οι όμορφες εμπειρίες. Αξίζει να εξοικονομούμε χρήματα από αγορές της καθημερινότητας που δεν είναι απαραίτητες, για να μπορούμε να πάμε ένα όμορφο τριήμερο που θα μας γεμίσει αναμνήσεις για τους επόμενους μήνες. Εναλλακτικά, είναι θεμιτό να ξοδεύουμε τα χρήματά μας σε πράγματα που μπορούν να μας προσφέρουν εμπειρίες, όπως ένα ποδήλατο, ένα φουσκωτό, εξοπλισμός camping και πολλά άλλα...
  3. Σπατάλη με μέτρο: δε χρειάζεται συνεχώς να ζεις με το άγχος να μην ξοδέψεις παραπάνω από όσα πρέπει, δεν πρόκειται να συμβάλει αυτό στην ευτυχία σου. Μπορείς να επιτρέπεις μικρές σπατάλες στον εαυτό σου, χωρίς τύψεις κι ενοχές, αφού πρώτα τις έχεις οργανώσει καλά. Για παράδειγμα, αν έχεις να καταναλώσεις 200€ για 3 μέρες διακοπών, αντί να τα σπάσεις σε 66€/μέρα, μπορείς να περάσεις τις 2 μέρες με λιγότερα και τη 1 μέρα να σπαταλήσεις, όπως θες, όσα σου έχουν μείνει.
  4. Αγόρασε χρόνο: ξοδέψτε τα χρήματά σας για να αγοράσετε κάτι που θα σας γλιτώσει χρόνο, τον οποίο μπορείτε να περάσετε πιο ποιοτικά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Για παράδειγμα, ένα πλυντήριο πιάτων μπορεί να σας εξοικονομεί καθημερινά χρόνο για την οικογένειά σας, ένα δικό σας μέσο μεταφοράς μπορεί να σας εξοικονομεί καθημερινά χρόνο στις μετακινήσεις σας. Τέτοιου είδους επενδύσεις αξίζει να γίνουν για να σας δίνουν τη δυνατότητα να περνάτε περισσότερο χρόνο με άτομα και εμπειρίες που σας γεμίζουν πραγματικά.

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα ευτυχίας!

Εβδομάδα 8η :  Εργασία και χαρά!

Η εργασία μας καταλαμβάνει τον περισσότερο ενεργό χρόνο της μέρας μας (8-10 ώρες συνήθως) γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικός τομέας για τη σύνθεση μιας ευτυχισμένης ζωής. Δυστυχώς σήμερα, για αρκετούς ανθρώπους  είναι μία μόνιμη πηγή άγχους και πίεσης. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

  1. Επιλογή επαγγέλματος: ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ικανοποίησης από την εργασία μας είναι το κατά πόσο μας αρέσει το αντικείμενο. Γι’ αυτό χρειάζεται να επιλέγουμε το επάγγελμά μας με γνώμονα το αντικείμενο και όχι την αμοιβή ή την εύκολη αποκατάσταση. Γιατί μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι κάνοντας κάτι που μας αρέσει ακόμα κι αν δεν αμειβόμαστε επαρκώς για αυτό και μπορούμε να είμαστε πολύ πιεσμένοι κάνοντας κάτι που δε μας ταιριάζει αλλά μας «πληρώνει» επαρκώς. Επίσης είναι πολύ πιθανότερο να βγάλουμε χρήματα από κάτι που κάνουμε με πάθος και όρεξη παρά από κάτι που κάνουμε διεκπεραιωτικά. Και να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε στροφή σε αυτό που σας αρέσει, ακόμα κι αν μετράτε χρόνια καριέρας σε έναν άλλο χώρο.
  2. Επάγγελμα-χόμπι: ακόμα και όταν δεν μπορείτε με κανέναν τρόπο να εξασκήσετε το αγαπημένο σας επάγγελμα υπάρχει πάντα τρόπος να το κάνετε το αγαπημένο σας χόμπι. Ακόμα κι αν είναι κάτι τόσο άπιαστο όσο, για παράδειγμα, το επάγγελμα του αστροναύτη, μπορείτε να διαβάζετε στον ελεύθερο χρόνο σας σχετικά με αυτό, να κάνετε μικροκατασκευές που να θυμίζουν διαστημόπλοια, να επισκέπτεστε χώρους που σχετίζονται με αυτό (πλανητάριο, αστεροσκοπείο) και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας!
  3. Ισορροπία: ακόμα κι αν έχετε βρει το ιδανικό επάγγελμα για εσάς, αυτό που σας καλύπτει επαρκώς οικονομικά και σας ικανοποιεί σαν αντικείμενο, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε μία ισορροπία ανάμεσα σε αυτό και την υπόλοιπη ζωή σας. Γιατί όσο και να σας ικανοποιεί μία εργασία, εάν ασχολείστε με αυτή όλη την ημέρα και δεν αφιερώνετε χρόνο σε άλλα πράγματα και στην προσωπική σας ζωή, θα φτάσει σύντομα να σας κουράσει είτε σωματικά είτε ψυχολογικά είτε και τα δύο μαζί. Οι ειδικοί λένε ότι μπορούμε να απολαύσουμε τα ψυχολογικά οφέλη της αμειβόμενης εργασίας από μόλις 8 ώρες εργασίας την εβδομάδα και χωρίς να ξεπερνάμε τις 40!

 

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα ευτυχίας!

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ