2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Ευγνωμοσύνη στον εαυτό σας

Η παρακάτω άσκηση θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τις πράξεις ευγνωμοσύνης από τον ίδιο σας τον εαυτό.

Βήμα 1: Φτιάξτε μία λίστα με 10 πράγματα που αγαπάτε ή θαυμάζετε στον εαυτό σας. Μπορεί να είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας, της εξωτερικής σας εμφάνισης, κάποια επιτεύγματά σας, κάποιες σχέσεις σας και ό,τι άλλο θέλετε. Στη συνέχεια μείνετε να σκεφτείτε το καθένα από αυτά και νιώστε ευγνωμοσύνη για τον εαυτό σας και το κάθε του θετικό στοιχείο. Κρατείστε αυτή τη λίστα και ανατρέξτε σε αυτή κάθε φορά που εσείς ή κάποιος άλλος επιχειρεί να σας υποτιμήσει.

*Αν σας είναι δύσκολο να εντοπίσετε τα θετικά σας στοιχεία, σκεφτείτε πόσο θα εκτιμούσατε τα στοιχεία αυτά σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Συχνά μας είναι πιο εύκολο να δίνουμε τα εύσημα σε κάποιον τρίτο παρά στον εαυτό μας.

Βήμα 2: Αφού αφήσαμε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης να μπει μέσα μας, είναι η στιγμή να το μοιραστούμε και με τους γύρω μας, εντοπίζοντας καθημερινά ένα ακόμα άτομο για να του εκφράσουμε ευγνωμοσύνη. Πχ: επαινούμε ένα συνάδελφο για την καλή δουλειά που έκανε σήμερα, λέμε στο σύντροφό μας πόσο ωραία νιώθουμε ξυπνώντας κάθε πρωί δίπλα του, κάνουμε ένα κομπλιμέντο στη γειτόνισσα που συναντάμε τυχαία το πρωί κλπ.

Μετά από μία εβδομάδα ολοκλήρωσης των δύο παραπάνω βημάτων αξιολογούμε τη διάθεσή μας.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ