2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Γιατί είναι τόσο δύσκολος ο αυτοέλεγχος;

Ο αυτοέλεγχος είναι το βασικό στοιχείο της αυτοεκτίμησης και η αυτοεκτίμηση είναι το βασικό στοιχείο του θάρρους.

Πιθανότατα πολλοί από εσάς να έχετε προσπαθήσει στο παρελθόν να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής, να κόψετε βλαβερές συνήθειες (όπως το κάπνισμα), να εντάξετε την άσκηση στη ρουτίνα σας ή να αποταμιεύσετε χρήματα

Ποιος είπε ότι ο αυτοέλεγχος είναι κάτι εύκολο; Ίσα-ίσα που υπάρχουν έρευνες που αναφέρουν πως είναι κουραστικός. Κάθε εργασία ή κατάσταση χρειάζεται την προσοχή σας, την υπομονή σας και κατ’ επέκταση την αποφασιστικότητά σας. 

Δεν σας έχει τύχει μετά από μια κουραστική μέρα, να χάνετε πιο εύκολα τον έλεγχο, καθώς νιώθετε εξουθενωμένοι και χωρίς καθόλου ενέργεια; Είναι εκείνες οι μέρες που θα χαλάσετε πιο εύκολα τη δίαιτα  και θα σκεφτείτε πως «Μου αξίζει να φάω ένα γλυκό σήμερα, γιατί κουράστηκα πολύ».  

Η αλλαγή δεν αρέσει σε όλους, γιατί πολλές φορές τους αποσυντονίζει. Οι άνθρωποι από τη φύση τους, φαίνεται  να αναζητούν τη ρουτίνα, που είναι πιο οικεία και βολική για αυτούς. Μια αλλαγή λοιπόν στις συνήθειές σας, θα χρειαστεί να αποσπάσει  την προσοχή σας και επομένως να επηρεάσει τον αυτοέλεγχό σας. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πότε ο αυτοέλεγχός σας εξαντλείται, αλλά και πώς θα τον επανακτήσετε.

Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια που δείχνουν πως δεν έχετε αυτοέλεγχο; 

- Αναστάτωση
- Θυμός
- Έλλειψη υπομονής
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Αδιάκριτες σκέψεις

Χρειάζεται αρκετός χρόνος και εξάσκηση για να αποκτήσει κανείς αυτοέλεγχο. Η αυτοπειθαρχία είναι κάτι που μαθαίνεις από την παιδική ηλικία. Υπάρχουν όμως φορές που οι συνθήκες ή ο τρόπος που μεγάλωσες δεν σου επέτρεψαν να μάθεις αρκετά σχετικά με τον αυτοέλεγχο. Ωστόσο, ως ενήλικας, αρχίζεις και συνειδητοποιείς ότι ο αυτοέλεγχος είναι απαραίτητος. Δε χρειάζεται να απογοητεύεστε. Σημασία έχει να κάνετε μικρά βήματα κάθε φορά, να αναγνωρίζετε τη βελτίωσή σας και να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για αυτό.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ