Είτε η αιτία της ζήλιας σου είναι τα ερεθίσματα που δέχεσαι από το σύντροφό σου είτε είναι δικές σου ανασφάλειες, δοκίμασε τα παρακάτω βήματα για να νιώσεις καλύτερα και να βελτιώσεις τις σχέσεις σου.
- Παρατήρησε και αποδέξου τις σκέψεις και τα συναισθήματα ζήλιας που έχεις. Το πρώτο βήμα της λύσης κάθε προβλήματος είναι η αναγνώριση, η παρατήρηση και η αποδοχή.
- Δεν χρειάζεται να υπακούσεις τα συναισθήματα ζήλιας. Μπορεί να μην μπορείς ακόμα να ελέγξεις την ύπαρξη του αισθήματος ζήλιας, μπορείς όμως να ελέγξεις το πώς θα αντιδράσεις σε αυτά. Θα τα αφήσεις να καθορίσουν τη ζωή σου και τη σκέψη σου και να σε παρασύρουν σε υπερβολικές πράξεις ή θα τους δώσεις τον πραγματικό χώρο που τους αξίζει; Δηλαδή, να το αξιολογήσεις σαν συναίσθημα, να δεις από πού προέρχεται και να το αποδεχτείς σαν όλα τα υπόλοιπα συναισθήματά σου.
- Αναγνώρισε ότι η αβεβαιότητα είναι μέρος κάθε σχέσης. Ποτέ κανείς σε καμία σχέση μακροχρόνια ή μη, με εγγύτητα ή χωρίς, καινούρια ή παλιά δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει 100% ο σύντροφός σου θα είναι πάντα δίπλα σου και δε θα κοιτάξει άλλον/-η. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα είναι, αλλά ότι εσύ μπορείς να επιβιώσεις ακόμα κι αν δεν είναι και ότι αυτό το αίσθημα ασφάλειας πηγάζει μόνο από εσένα.
- Εξετάστε τις αντιλήψεις σου σχετικά με τις σχέσεις. Πολλές φορές η ζήλια μας τυφλώνει τόσο που μας κάνει να ζητάμε υπερβολικά πράγματα από το σύντροφό μας, όπως να μη μιλάει καθόλου με άτομα του αντίθετου φύλου ή να μη βγαίνει από το σπίτι μόνος. Τέτοιες αντιλήψεις είναι αρκετά στρεβλές και χρειάζεται να αναθεωρηθούν.
- Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές δεξιότητες στη σχέση. Αντί να κατηγορείτε το σύντροφο ή να του γκρινιάζετε, υποκινούμενος από συναισθήματα ζήλειας, δοκιμάστε να δώσετε έμφαση σε κάποιο θετικό του χαρακτηριστικό και βελτιώστε αυτόματα την ποιότητα της σχέσης σας!