2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Επίλυση προβλημάτων

Η επίλυση προβλημάτων αποτελεί µία διαδικασία με την οποία μπορείτε να βρείτε λύσεις σε ζητήματα που σας απασχολούν και σιγά-σιγά να κάνετε τα πρώτα βήματα προς την αυτονομία σας.

Πριν προχωρήσετε στην επίλυση προβλημάτων, πρέπει να καθορίσετε με συγκεκριμένους όρους το πρόβλημα.

Φάσεις επίλυσης προβλημάτων:

  • Παραγωγή πιθανών λύσεων. Σε αυτή τη φάση, σκεφτείτε όσο το δυνατό περισσότερες λύσεις, ακόμα και αν κάποιες από αυτές μοιάζουν ουτοπικές, άβολες, δύσκολες ή παράλογες.
  • Εξέταση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων των πιθανών λύσεων. Σε αυτή τη φάση, κάντε δύο στήλες, στις οποίες να περιλάβετε τα «υπέρ» και τα «κατά» καθεμίας από τις εναλλακτικές στις οποίες καταλήξατε.
  • Πρόβα. Σε αυτή τη φάση, πραγματοποιείστε στη φαντασία σας, βήµα-βήµα, τη λύση που έχετε επιλέξει, µε σκοπό να εντοπίσετε πιθανές παγίδες, αλλά και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που δεν είχατε προβλέψει.
  • Παιχνίδι ρόλων και αντίστροφων ρόλων. Το παιχνίδι ρόλων (με άτομα που εμπιστεύεστε και μπορούν να σας βοηθήσουν) σας επιτρέπει να «δοκιμάσετε» την εφαρμογή μίας λύσης. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται πιθανές δυσκολίες και ελλιπείς δεξιότητές σας στο συγκεκριμένο τομέα, οι οποίες μπορεί να καλυφθούν και να ξεπεραστούν µε την αντιστροφή ρόλων, κατά την οποία ο φίλος σας αναλαμβάνει να πάρει τη θέση σας, υποδεικνύοντας πιθανές αντιδράσεις και λύσεις.
  • Προγραμματισμός δραστηριοτήτων. Η φάση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα σε περιπτώσεις όπου απαιτείται οργάνωση του χρόνου και διευθέτηση διάφορων δραστηριοτήτων, προκειμένου να επιτευχθεί ένας στόχος.
  • Αμφισβήτηση των δυσλειτουργικών σκέψεων. Οι δυσλειτουργικές σκέψεις σας μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες κατά την επίλυση προβλημάτων. Για παράδειγμα, «αν εφαρμόσω αυτή τη λύση, θα σημαίνει ότι είμαι κακιά». Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι σκέψεις που παρεμποδίζουν τη διαδικασία θα πρέπει να αμφισβητηθούν και να τροποποιηθούν.
  • Έλεγχος συνεπειών. Μπορείτε να ορίσετε κάποιες θετικές συνέπειες (αυτό-ενίσχυση) που θα ακολουθήσουν την εφαρμογή μίας λύσης. Για παράδειγμα, «αν καταφέρω να τους μιλήσω για το πρόβλημά µου, θα πάω το βράδυ µε το φίλο µου στο αγαπημένο µας εστιατόριο για να το γιορτάσουμε».

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ