2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Πρακτικές συμβουλές για την επίτευξη ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Οργανώστε το πρόγραμμά σας: Καταγράψτε σε μια μικρή λίστα 3-5 πράγματα που χρειάζεται να κάνετε την επόμενη μέρα με βάση τις προτεραιότητές σας.

Προσπαθήστε να φτιάξετε ένα πιο γενικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τους στόχους σας και τις δραστηριότητες για όλη την επόμενη εβδομάδα. Μην εστιάζετε μόνο στο πώς να ‘’χωρέσετε’’ τα πάντα στο επόμενο 24ωρο .

Σωστή διαχείριση χρόνου: Το να είμαστε συγκεντρωμένοι σε μια δραστηριότητα μας βοηθάει κυρίως να εξοικονομούμε ενέργεια. Οι αποσπάσεις της προσοχής είναι δαπανηρές.

Αφήστε την εργασία, στο χώρο της εργασίας σας: Δεδομένου ότι μέσω της τεχνολογίας έχουμε πρόσβαση σε θέματα που αφορούν την εργασία μας ανά πάσα στιγμή (π.χ. να τσεκάρουμε τα emails, ένα project κ.α.) προσπαθήστε να πάρετε συνειδητά την απόφαση να τα διαχωρίσετε, αφήνοντας σκέψεις και θέματα που αφορούν την εργασία σας στο χώρο εργασίας σας.

Θυμηθείτε ότι έχετε την επιλογή να πείτε όχι: Να θυμάστε ότι είναι οκ να αρνηθείτε για κάτι αλλά πάντα με ευγενικό τρόπο. Σταματώντας να αναλαμβάνετε καθήκοντα από ενοχή ή και φαινομενική αίσθηση υποχρέωσης, θα εξοικονομήσετε χρόνο για άλλα πιο σημαντικά για εσάς πράγματα.

Αποφύγετε το να ασχολείστε με πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα (multi-tasking): Όταν βρίσκεστε σε τηλεφωνική συνομιλία ή σε πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλία, εστιάστε στο άλλο πρόσωπο και τη συζήτηση. Η πολλαπλή εκτέλεση είναι μια αντιπαραγωγική τεχνική διαχείρισης χρόνου ιδίως όταν συναναστρέφεστε με ανθρώπους.

Κοιτάτε το ρολόι σας: Αν εκτελείτε μια εργασία στην οποία πιθανόν να απορροφηθείτε και να καταναλώσετε περισσότερο χρόνο από ότι θέλετε (για παράδειγμα, σε κοινωνικά δίκτυα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή αναζήτηση στο διαδίκτυο), τοποθετήστε στο γραφείο το ρολόι σας, σημειώνοντας τί ώρα ξεκινήσατε και πόσο καιρό σκοπεύετε να περάσετε εκεί.

Κάντε διαλείμματα: Κάντε μικρά διαλείμματα όταν τα χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να γεμίσετε τις μπαταρίες σας και να ανακτήσετε τη συγκέντρωση σας.

Σωματική, πνευματική και συναισθηματική καλλιέργεια: Είναι πολύ σημαντικό να εξασκούμε τόσο την σωματική όσο και την πνευματική και συναισθηματική μας ευεξία. Διαβάζοντας ένα βιβλίο, μαθαίνοντας κάτι νέο, αφιερώνοντας 3 ώρες την εβδομάδα στη σωματική άσκηση και φροντίζοντας τον συναισθηματικό μας κόσμο, αποκτούμε δύναμη και δεξιότητες για να ανταποκριθούμε καλύτερα σε κάθε δύσκολο και πιεστικό πρόγραμμα.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ