Μειώνοντας το χρόνο στα social media, βελτιώνουμε την υγεία μας
Εάν ξοδεύετε 30 λεπτά λιγότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε μέρα και κάνετε κάποια φυσική δραστηριότητα – άσκηση, τότε είναι πολύ πιθανό να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα από το Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Ψυχικής Υγείας στο Ruhr-Universität Bochum με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Δρ Julia Brailovskaia και δημοσιεύτηκε στο Journal of Public Health στις 2 Σεπτεμβρίου 2022.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 642 εθελοντές, που μοιράστηκαν τυχαία σε 4 ομάδες. Η πρώτη ομάδα μείωσε την καθημερινή κατανάλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά 30 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρέμβασης δύο εβδομάδων. Δεδομένου ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την ευεξία και να μειώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα, η δεύτερη ομάδα αύξησε τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας κατά 30 λεπτά ημερησίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ συνέχισε να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως συνήθως. Η τρίτη ομάδα συνδύασε και τα δύο, μειώνοντας τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα. Μια ομάδα ελέγχου δεν άλλαξε τη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της φάσης παρέμβασης.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε διαδικτυακές έρευνες σχετικά με τη διάρκεια, την ένταση και τη συναισθηματική σημασία της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη σωματική τους δραστηριότητα, την ικανοποίησή τους από τη ζωή, το υποκειμενικό αίσθημα ευτυχίας, τα καταθλιπτικά συμπτώματα, την ψυχολογική επιβάρυνση της πανδημίας Covid-19 και την κατανάλωση τσιγάρων πριν, κατά τη διάρκεια και έως έξι μήνες μετά τη φάση παρέμβασης δύο εβδομάδων.
Η έρευνα έδειξε πως η μείωση του χρόνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε μέρα όσο και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είχαν θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των ανθρώπων.
Έξι μήνες μετά το τέλος της παρέμβασης, οι συμμετέχοντες και στις τρεις ομάδες παρέμβασης αφιέρωναν λιγότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πριν: δηλαδή περίπου μισή ώρα στις ομάδες που είτε είχαν μειώσει τον χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε είχαν αυξήσει την καθημερινή τους άσκηση και περίπου τα τρία τέταρτα της ώρας στην ομάδα που είχε συνδυάσει και τα δύο μέτρα. Η θετική επίδραση στην ψυχική υγεία συνεχίστηκε καθ 'όλη τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.
Όπως αναφέρει η Julia Brailovskaia. "Αυτά τα μέτρα μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή κάποιου και είναι εντελώς δωρεάν -- και, ταυτόχρονα, μας βοηθούν να παραμείνουμε ευτυχισμένοι και υγιείς στην ψηφιακή εποχή".
Julia Brailovskaia, Verena J. Swarlik, Georg A. Grethe, Holger Schillack, Jürgen Margraf. Experimental longitudinal evidence for causal role of social media use and physical activity in COVID-19 burden and mental health. Journal of Public Health, 2022; DOI: 10.1007/s10389-022-01751-x