Θα μπορούσε η συχνότερη κατανάλωση φρούτων να κρατήσει μακριά την κατάθλιψη;
Σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας του College of Health and Life Sciences του Πανεπιστημίου Aston στην οποία συμμετείχαν 428 ενήλικες, οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά φρούτα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική ευεξία και είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα φρούτων.
Τα ευρήματα των ερευνητών υποδηλώνουν ότι το πόσο συχνά τρώμε φρούτα επηρεάζει σημαντικότερα την ψυχική μας υγεία σε σχέση με τη συνολική ποσότητα που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας.
Η ομάδα διαπίστωσε, επίσης, ότι οι άνθρωποι που τρώνε αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια, τα οποία είναι χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά, είναι πιο πιθανό να αναφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα άγχους, στρες και κατάθλιψης, αλλά και σημεία γνωστικής έκπτωσης (όπως πχ να μην θυμούνται που άφησαν τα κλειδιά), καθώς και χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας.
Η επικεφαλής της έρευνας, Nicola-Jayne Tuck, σχολίασε:
«Στο παρελθόν και άλλες μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ των φρούτων και των λαχανικών και της ψυχικής υγείας, αλλά λίγοι έχουν εξετάσει τα φρούτα και τα λαχανικά ξεχωριστά -και ακόμη λιγότεροι έχουν αξιολογήσει τόσο τη συχνότητα όσο και την ποσότητα πρόσληψης.
Τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βασικά μικροθρεπτικά συστατικά που προάγουν τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά, όμως, μπορούν να χαθούν κατά το μαγείρεμα. Η κατανάλωση ωμών φρούτων θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει την ισχυρότερη επίδρασή τους στην ψυχική μας υγεία .
Η αλλαγή στην επιλογή των ενδιάμεσων σνακ στην καθημερινή μας δίαιτα ίσως είναι ένας πολύ απλός και εύκολος τρόπος για να βελτιώσουμε την ψυχική μας ευεξία. Σε γενικές γραμμές, σίγουρα αξίζει να προσπαθήσετε να αποκτήσετε τη συνήθεια να επιλέγετε ένα φρούτο απ’ τη φρουτιέρα».
Journal Reference:
Nicola-Jayne Tuck, Claire V. Farrow, Jason Michael Thomas. Frequency of fruit consumption and savoury snacking predict psychological health; selective mediation via cognitive failures. British Journal of Nutrition, 2022; 1 DOI: 10.1017/S0007114522001660
Η επικεφαλής της έρευνας, Nicola-Jayne Tuck, σχολίασε:
Nicola-Jayne Tuck, Claire V. Farrow, Jason Michael Thomas. Frequency of fruit consumption and savoury snacking predict psychological health; selective mediation via cognitive failures. British Journal of Nutrition, 2022; 1 DOI: 10.1017/S0007114522001660