Το να αγκαλιάζεις & οι ορμόνες του stress έχουν απρόσμενη σύνδεση
Αγκαλιάζουμε τους άλλους όταν είμαστε ενθουσιασμένοι, χαρούμενοι, λυπημένοι ή όταν προσπαθούμε να τους παρηγορήσουμε. Η αγκαλιά φαίνεται να είναι καθολικά παρηγορητική. Μας κάνει να νιώθουμε καλά. Φαίνεται ακόμη ότι η αγκαλιά να συνδέεται με την ψυχική υγεία και την ευτυχία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα οφέλη της αγκαλιάς ξεπερνούν αυτό το ζεστό συναίσθημα που νιώθεις όταν κρατάς κάποιον στην αγκαλιά σου. Όταν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειάς μας αντιμετωπίζει κάτι οδυνηρό ή δυσάρεστο στη ζωή του, τον αγκαλιάζουμε. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ακόμη ότι η στήριξη ενός άλλου ατόμου μέσω της αφής μπορεί να μειώσει το άγχος του ατόμου που παρηγορείται. Μπορεί ακόμη και να μειώσει το άγχος του ατόμου παρηγορεί.
Μπορείτε να θυμηθείτε λοιπόν την τελευταία φορά που νιώσατε πραγματικά αγχωμένοι; Τι σας βοήθησε να ηρεμήσετε;
Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για να μειώσουν το άγχος – για παράδειγμα, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε σε κάποιον. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το άγγιγμα μπορεί να μειώσει το άγχος, όπως ένα ωραίο μασάζ.
Μια νέα γερμανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ακαδημαϊκό περιοδικό PLoS ONE (Berretz et al., 2022), διερεύνησε τις επιπτώσεις μιας άλλης κοινής μορφής κοινωνικού αγγίγματος στο άγχος: της αγκαλιάς.
Στη μελέτη, οι ερευνητές προσκάλεσαν ζευγάρια στο εργαστήριό τους και τα χώρισαν τυχαία σε μία από τις δύο συνθήκες. Στην πειραματική συνθήκη, οι σύντροφοι αφέθηκαν να αγκαλιάζονται για 20 δευτερόλεπτα πριν εκτεθούν σε μια στρεσογόνα δοκιμασία. Στη συνθήκη ελέγχου, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν στην ίδια στρεσογόνα δοκιμασία, χωρίς να τους επιτραπεί να αγκαλιαστούν πριν από αυτό.
Και στις δύο συνθήκες, οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα κορτιζόλης των εθελοντών, καθώς η κορτιζόλη είναι η πιο σημαντική ορμόνη του στρες στον άνθρωπο. Επιπλέον, οι εθελοντές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια του πειράματος και μετρήθηκε η αρτηριακή τους πίεση.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;
Οι ερευνητές έλεγξαν πρώτα την ικανοποίηση του ζευγαριού από τη σχέση και τη βρήκαν υψηλή. Συγκεκριμένα, δεν υπήρχαν διαφορές στην ικανοποίηση από τη σχέση μεταξύ της πειραματικής και της ομάδας ελέγχου που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα.
Σε ένα δεύτερο βήμα, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα επίπεδα κορτιζόλης των εθελοντών. Οι επιστήμονες μπορούσαν να δείξουν ότι 15 λεπτά και 25 λεπτά μετά την δοκιμασία τα επίπεδα κορτιζόλης ήταν υψηλότερα από ότι πριν από την δοκιμασία. Αυτό δείχνει ότι η δοκιμασία προκάλεσε επιτυχώς στρες στους εθελοντές.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνδρες εμφάνισαν σημαντικά υψηλότερη απελευθέρωση κορτιζόλης από τις γυναίκες, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να συμπεριλάβουν το φύλο σε περαιτέρω αναλύσεις. Η σύγκριση μεταξύ της πειραματικής συνθήκης που περιελάμβανε μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων και της συνθήκης ελέγχου χωρίς αγκαλιά αποκάλυψε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Το αγκάλιασμα μείωσε τα επίπεδα κορτιζόλης, αλλά μόνο στις γυναίκες. Η αγκαλιά δεν επηρέασε την αρτηριακή πίεση και τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου συναισθημάτων.
Έτσι, τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι στις γυναίκες, το αγκάλιασμα του συντρόφου τους πριν από μια αγχωτική κατάσταση (όπως μια συνέντευξη για δουλειά ή μια παρουσίαση) μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του άγχους σε βιολογικό επίπεδο.
Journal Reference:
Berretz G, Cebula C, Wortelmann BM, Papadopoulou P, Wolf OT, Ocklenburg S, Packheiser J. (2022). Romantic partner embraces reduce cortisol release after acute stress induction in women but not in men. PLoS One, 17, e0266887.