2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

ΑΝΤΡΕΣ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Είναι αλήθεια πως το να χαρακτηριστεί ένας άντρας ευαίσθητος δεν θεωρείται απαραίτητα πλεονέκτημα. Διαχρονικά έχει επικρατήσει η πεποίθηση πως η ευαισθησία είναι ‘’προνόμιο’’ του γυναικείου φύλου, αποδίδοντας το χαρακτηριστικό στις ορμονικές αλλαγές. Αρκεί αναλογιστούμε το προκατειλημμένο τρόπο που εκφραζόμαστε όταν απευθυνόμαστε στην συναισθηματική έκφραση ανάλογα με το φύλο. Φράσεις όπως ‘’ Οι άντρες δεν κλαίνε’’ ‘’τα παλικάρια δε φοβούνται’’ κ.α. είναι μόνο μερικές από αυτές που ακούν τα αγόρια από την παιδική ηλικία, εσωτερικεύουν και πιθανότατα αναπαράγουν σαν ενήλικες στα δικά τους παιδιά.

Είναι όμως τελικά οι άντρες λιγότερο συναισθηματικοί από ότι οι γυναίκες?
Σε πρόσφατη έρευνα ο Weigard και οι συνεργάτες του (2021), παρακολούθησαν και κατέγραψαν τις συναισθηματικές διακυμάνσεις 142 ανδρών και γυναικών για διάστημα 75 ημερών, διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Το παραπάνω εύρημα, αναδεικνύει ότι και τα δύο φύλα βιώνουν αντίστοιχα συναισθήματα και με την ίδια ένταση. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι άντρες προκειμένου να συμμορφωθούν με τα κοινωνικά πρότυπα καλούνται να περιορίσουν την έκφραση τους ιδίως όταν αυτά αφορούν συναισθήματα φόβου ή και λύπης.
Συνεπώς, είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τις παγιωμένες αντιλήψεις αναφορικά με τα συναισθήματα, επιτρέποντας στο ανδρικό φύλο την έκφραση όλου του συναισθηματικού ρεπερτορίου χωρίς λογοκρισία.
HR. PSYCHOLOGY - TODAY Team

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ