2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Πώς να είμαστε ευτυχισμένοι;

Ξαναγράψτε την ιστορία σας

Το να γράφει κανείς για τον εαυτό του και τις προσωπικές του

 

Οι επιστήμονες της συμπεριφοράς έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο μελετώντας τι μας κάνει ευτυχισμένους και τι όχι. Γνωρίζουμε ότι η ευτυχία μπορεί να προβλέψει την υγεία και τη μακροζωία και οι κλίμακες ευτυχίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση της κοινωνικής προόδου μιας κοινωνίας. Αλλά η ευτυχία δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε εσάς. Ο καθένας έχει τη δύναμη να κάνει μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας, στο περιβάλλον μας και στις σχέσεις μας που μπορούν να μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε την πορεία μας για μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Ας δούμε κάποια στοιχεία στα οποία μπορεί κανείς να εξασκηθεί με σκοπό την κατάκτηση της ευτυχίας.

 

Μυαλό

Η ευτυχία έρχεται συχνά από μέσα μας. Μάθετε πώς να δαμάζετε τις αρνητικές σκέψεις και προσεγγίστε την κάθε μέρα με αισιοδοξία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να μηρυκάζουν περισσότερο τις κακές εμπειρίες παρά τις θετικές. Είναι μια εξελικτική προσαρμογή - η υπερβολική μάθηση από τις επικίνδυνες ή βλαβερές καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στη ζωή (εκφοβισμός, τραύμα, προδοσία) μας βοηθά να τις αποφύγουμε στο μέλλον και να αντιδράσουμε γρήγορα σε μια κρίση.

Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψετε λίγο πιο σκληρά για να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να νικάει τις αρνητικές σκέψεις. Μην προσπαθείτε να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις. Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας σαν φίλο. Όταν αισθάνεστε αρνητικά για τον εαυτό σας, αναρωτηθείτε τι συμβουλή θα δίνατε σε μια φίλη που ήταν απογοητευμένη. Τώρα προσπαθήστε να εφαρμόσετε αυτή τη συμβουλή σε εσάς.

 

Ελεγχόμενη αναπνοή

Η επιστήμη παρουσιάζει όλο και περισσότερα ευρήματα ότι τα οφέλη αυτής της αρχαίας πρακτικής είναι πραγματικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρακτικές αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άγχος, την αϋπνία, τη διαταραχή μετατραυματικού στρες, την κατάθλιψη και τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής.

Δοκιμάστε το!

Ξαναγράψτε την ιστορία σας

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι το γράψιμο σε ένα προσωπικό ημερολόγιο για 15 λεπτά την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση της συνολικής ευτυχίας και ευεξίας, επειδή μας επιτρέπει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, να παρατηρούμε τις δυσκολίες μας και να επιλύουμε εσωτερικές συγκρούσεις.

Κινηθείτε

Όταν οι άνθρωποι σηκώνονται και κινούνται, έστω και λίγο, τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι από όταν είναι ακίνητοι. Μια μελέτη που παρακολούθησε την κίνηση και τις διαθέσεις των χρηστών κινητών τηλεφώνων διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ανέφεραν μεγαλύτερη ευτυχία αν κινούνταν τα τελευταία 15 λεπτά από ό,τι όταν ήταν καθιστοί ή ξαπλωμένοι. Τις περισσότερες φορές δεν ήταν αυστηρή δραστηριότητα, αλλά απλώς ήπιο περπάτημα που τους άφηνε σε καλή διάθεση. Φυσικά, δεν γνωρίζουμε αν η μετακίνηση σας κάνει χαρούμενους ή αν οι χαρούμενοι άνθρωποι απλώς κινούνται περισσότερο, αλλά ξέρουμε ότι η περισσότερη δραστηριότητα συμβαδίζει με καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη ευτυχία.

 

“Ασκηθείτε” στην Αισιοδοξία

Η αισιοδοξία είναι εν μέρει γενετική, εν μέρει διαδικασία μάθησης. Αισιοδοξία δεν σημαίνει να αγνοείς την αντικειμενική υπόσταση μιας δύσκολης κατάστασης. Το να κάνετε θετικές σκέψεις όμως και να περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους πραγματικά βοηθάει. Η αισιοδοξία, όπως και η απαισιοδοξία, μπορεί να είναι μεταδοτική. Γι' αυτό, κάντε παρέα με αισιόδοξους ανθρώπους όσο αυτό είναι εφικτό.

Μην ξεχνάτε ότι ο στόχος του να καταφέρεις να είσαι αλλά και να αισθάνεσαι ευτυχισμένος μπορεί να είναι δύσκολος να τον πετύχεις. Χρειάζεται λοιπόν να έχετε επιμονή κι υπομονή.

 

HR. PSYCHOLOGY - TODAY Team

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ