2109765333 || 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους και τους συγγενείς α΄ βαθμού

 

Τα Oφέλη του Γέλιου στην Καθημερινότητα μας

«Οι άνθρωποι έχουμε ένα πραγματικά αποτελεσματικό «όπλο» και αυτό είναι το γέλιο» (Mark Twain) 

 

Αν σκεφτούμε τις διαφορετικές συνθήκες στις οποίες γελάμε, καθώς και τα θετικά αποτελέσματα –τόσο τα εμφανή, όσο και τα λιγότερο εμφανή- που συνήθως έχει το γέλιο, ίσως πράγματι πρόκειται για ένα σημαντικό «όπλο» με πολλαπλά οφέλη. Προς υπενθύμιση της σημασίας που έχει το γέλιο, η 1η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου. Με αυτό ως αφορμή, ας δούμε μερικά από τα οφέλη του γέλιου στη ζωή μας. 

Το γέλιο είναι μια φυσική αντίδραση που μπορεί να συμβεί σε πολλές και διαφορετικές συνθήκες και η οποία δεν βρίσκεται υπό τον συνειδητό έλεγχο μας. Γελάμε γιατί είμαστε χαρούμενοι, αλλά και γιατί είμαστε αμήχανοι ή αγχωμένοι. Στην πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης, έχει αποτελέσει έναν τρόπο ενίσχυσης της επικοινωνίας και της σύνδεσης μεταξύ ατόμων και μεταξύ ομάδων. Κάνουμε ένα αστείο για να σπάσουμε τον πάγο, γελάμε για να δείξουμε ότι είμαστε φιλικά διακείμενοι προς κάποιο άλλο άτομο ή για να αποφορτίσουμε την ένταση. 

Αν και το γέλιο συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης για την επιστημονική κοινότητα, έχουν εξαχθεί ορισμένα συμπεράσματα για τα οφέλη του γέλιου. Έτσι, όταν γελάμε: 

  • Αυξάνεται η πρόσληψη οξυγόνου, πράγμα που ενεργοποιεί τους πνεύμονες, την καρδιά αλλά και τους μυς
  • Παράγονται ενδορφίνες, πρωτεΐνες που αφενός ανακουφίζουν το στρες και τον πόνο και αφετέρου μας βοηθούν να νιώσουμε καλύτερα
  • Προάγεται η καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία μέσα από την ρύθμιση της ροής και της πίεσης του αίματος
  • Ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς ενεργοποιούνται τα Τ-κύτταρα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση λοιμώξεων 

 

Επιπλέον, το γέλιο: 

  • Συμβάλει στην συναισθηματική σύνδεση και στο χτίσιμο εμπιστοσύνης στις διαπροσωπικές σχέσεις
  • Εκτονώνει την ένταση και προκαλεί θετικά συναισθήματα, συμβάλλοντας έτσι στην επίλυση διαπροσωπικών συγκρούσεων
  • Αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο απόσπασης της προσοχής, παρέχοντας την απαραίτητη συναισθηματική και χρονική απόσταση, ώστε να επαναπροσεγγίσουμε κάτι που μας δυσκολεύει 
  • Ενισχύει την συνεργασία και την ομαδικότητα. Παράλληλα μέσω των αλλαγών που επιφέρει στην λειτουργία του εγκεφάλου, προάγει την μάθηση και την δημιουργικότητα. 

 

Τα παραπάνω φαίνεται να επιβεβαιώνουν τόσο τον χαρακτηρισμό του γέλιου ως «όπλο» από τον Mark Twain όσο και μια διαπίστωση που αποδίδεται στον λόρδο Βύρωνα, ο οποίος υπενθυμίζει: 

«Πάντα να γελάτε όταν μπορείτε, είναι φθηνό φάρμακο». (Lord Byron) 

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΙΝΤΕΟ:

https://www.youtube.com/watch?v=DB_cSy0IIOg 

 

HR. PSYCHOLOGY - TODAY Team

No item found!